Lajčák: Sankcie proti Severnej Kórei neuspejú bez dialógu s jej režimom

NETKY.SK • 4 September 2017, 13:12 • 2 min
Lajčák: Sankcie proti Severnej Kórei neuspejú bez dialógu s jej režimom

Lednice – Sankcie voči Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) musia byť kombinované s dialógom, inak neprinesú efekt. Domnieva sa tak minister zahraničných vecí a budúci predseda Valného zhromaždenia OSN Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

Lajčák sa počas dnešného spoločného rokovania vlád SR a ČR na Zámku Lednice vyjadril aj k vývoji okolo Severnej Kórey. Dobrá vec podľa neho je, že medzinárodné spoločenstvo je v tejto veci jednotné a Bezpečnostná rada OSN prijala sankcie jednomyseľne.

 

"Zlá vec je, že tie sankcie nemajú vplyv na správanie sa severokórejského režimu," uviedol. Pripomenul poučku, že sankcie sami o sebe nie sú politikou a musia byť kombinované s dialógom a diplomaciou.

"Toto nám dneska chýba, čiže čokoľvek si myslíme o charaktere režimu, a celý svet to dáva najavo, vrátane Číny a Ruska, úplne každého, jednoducho treba vstúpiť do nejakého dialógu," vyzval šéf slovenskej diplomacie.

 

Severná Kórea podľa Lajčáka je ochotná rokovať. "Nepochybne áno. Ide o to, aké budú podmienky toho dialógu. Ale bez toho, aby sme sa rozprávali s tým, kto je problémový, žiaden problém nevyriešime," zdôraznil.

 

KĽDR najnovšie tvrdí, že sa jej v nedeľu podarilo úspešne otestovať vodíkovú bombu, ktorá by mohla byť použitá ako hlavica novej interkontinentálnej balistickej rakety. Takáto zbraň by mohla mať potenciálne omnoho ničivejšie následky ako atómová bomba. Dosiaľ najmohutnejšiu jadrovú skúšku tejto krajiny bezprostredne odsúdili Francúzsko, Rusko a ďalšie krajiny.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies