Filipínsky generál vyzval islamistov v Marawi, aby sa vzdali, inak zomrú!

NETKY.SK • 4 September 2017, 12:56 • 2 min
Filipínsky generál vyzval islamistov v Marawi, aby sa vzdali, inak zomrú!

MANILA - Náčelník štábu filipínskych ozbrojených síl generál Eduardo Aňo odkázal dnes islamským militantom v meste Marawi, ktoré už tri mesiace oblieha armáda, že buď sa vzdajú, alebo zomrú.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry DPA sa boje medzi vládnymi silami a militantmi napojenými na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS) rozhoreli s novou intenzitou a sústredili sa do centra Marawi ležiaceho približne 800 kilometrov južne od metropoly Manila. K zintenzívneniu bojov došlo po tom, ako armáda po viac ako tri mesiace trvajúcej ofenzíve ovládla v meste väčšinu kľúčových lokalít.

 

"Sme v poslednej fáze... preto sú boje také intenzívne. Buď sa vzdajú, alebo tam zomrú. Aby sme mohli začať s obnovou Marawi," povedal Aňo a dodal, že vládne sily čoskoro operáciu ukončia.

 

Boje o Marawi sa začali po tom, ako pokus vládnych síl o zadržanie oblastného vodcu IS vyvolal obsadenie tohto mesta islamskými radikálmi. Prezident Rodrigo Duterte v tejto súvislosti vyhlásil na ostrove Mindanao stanné právo.

 

Pri doterajších bojoch prišlo o život vyše 800 ľudí vrátane takmer 130 vojakov a 562 militantov. Teroristi tiež popravili 45 civilistov a takmer pol milióna obyvateľov muselo opustiť svoje domovy.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies