Európska únia by sa mala viac starať o ochranu životného prostredia

NETKY.SK • 4 September 2017, 08:38 • 2 min
Európska únia by sa mala viac starať o ochranu životného prostredia

BRUSEL – Podľa prieskumu Eurobarometer by Európania privítali, keby sa Európsky parlament (EP) viac staral o životné prostredie.

slovakia

left justify in out

Až 75% opýtaných si myslí, že EÚ sa málo venuje ochrane životného prostredia.  Prijatie legislatívy o plastových taškách či ilegálnom prevoze odpadu sa ľuďom nezdá dostatočné. Aj napriek tomu, že sa americký prezident Donald Trump rozhodol odstúpil od Parížskej klimatickej dohody, EP sa aj naďalej snaží dodržať ciele, ktoré sú v nej obsiahnuté. O implementácii tejto dohody sa bude diskutovať na konferencii v nemeckom Bonne, ktorej sa zúčastnia aj europoslanci.

 

Momentálne parlament pracuje na reforme systému na obchodovanie s emisiami, ktorá je zameraná na firmy s cieľom znižovania emisií pri výrobe či spracovaní odpadu. Taktiež chcú motivovať firmy k tomu, aby znižovali objemy odpadu, lepšie využívali zdroje či viac recyklovali. Výskumy dokazujú, že na základe znečisteného ovzdušia ročne zomrie až 400-tisíc ľudí, preto sa EP rozhodol prijať opatrenia, ktoré majú znižovať emisie vypúšťané do ovzdušia. Ide najmä o oxidy dusíka (NOx), oxid siričitý a tuhé častice.

 

Europoslanci v súčasnosti pripravujú prísnejšíie pravidlách pre automobilky. Chcú tak predísť škandálom, kedy výrobcovia áut podvádzali pri testovaní emisií vozidiel. V marci tohoto roku Parlament prijal uznesenie, kde požaduje lepšiu ochranu arktickej prírody a zákaz tamojšej ťažby ropy a zemného plynu. Minulý rok poslanci prijali akčný plán EÚ proti obchodovaniu s divoko žijúcimi zvieratami a rastlinami. V proti pytliakom je podľa nich potrebné spolupracovať celosvetovo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies