Chorobnosť síce poklesla, ale s návratom detí do škôl sa očakáva vzostup

NETKY.SK • 3 September 2017, 16:26 • 2 min
Chorobnosť síce poklesla, ale s návratom detí do škôl sa očakáva vzostup

BANSKÁ BYSTRICA – Hoci počet chorých v Banskobystrickom samosprávnom kraji v tomto týždni poklesol, s nástupom detí do škôl sa očakáva ich vzostup.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, mierny pokles akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) je takmer identický s ich vývojom v poslednom augustovom týždni v ostatných rokoch. Najvyššiu chorobnosť na rôzne ARO zaznamenali v okresoch Lučenec, Žarnovica a

 

Žiar nad Hronom. Na chrípku ochorelo najviac ľudí v okresoch Poltár a Žarnovica. "Podľa skúseností lekári aj epidemiológovia očakávajú v súvislosti s nástupom detí do škôl a masovejšiemu návratu ľudí z dovoleniek, vyšší počet chorých, čo sa však nepovažuje za nič mimoriadne. Po relatívnej izolácii v domácom prostredí, na dovolenkách v horskom prostredí či pri mori nastáva totiž obdobie pobytu v kolektíve," konštatovala Tolnayová.

 

"V záujme čo najnižšej chorobnosti na začiatku školského roka nastáva dôležité obdobie na uskutočňovanie všetkých dostupných preventívnych opatrení. Zabránia vo veľkej miere prenosu pôvodcov najmä respiračných ochorení vrátane CHPO v kolektívnych zariadeniach, ale aj intenzívnejšie posilňujú celkovú odolnosť organizmu. Medzi najdôležitejšie patrí prijímanie a dochádzka len zdravých detí a zdravého personálu v detských a školských kolektívnych zariadeniach," zdôraznila vedúca oddelenia hygieny detí a mládeže banskobystrického RÚVZ Katarína Slotová.

 

Podľa nej svoju úlohu v prevencii majú samotní rodičia, ale aj učitelia a školskí pracovníci. V školských a predškolských zariadeniach by nemali zabúdať na časté a účinné vetranie. Pri upratovaní je žiaduce každodenné odstraňovanie prachu, čistenie podláh a ostatných plôch vrátane radiátorov a kľučiek dverí navlhko s prísadou čistiaceho prostriedku. Učitelia i rodičia by mali venovať zvýšenú pozornosť dodržiavaniu zásad osobnej hygieny detí. Netreba tiež zabúdať na zdravú výživu, pitný režim, dostatok spánku, pohyb na čerstvom vzduchu či otužovanie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies