Predstavili nový typ liečby systémového lupusu

NETKY.SK • 25 Apríl 2012, 06:48 • 2 min
Predstavili nový typ liečby systémového lupusu

Predstavili nový typ liečby systémového lupusu

slovakia

left justify in out

 

img

Pri príležitosti blížiaceho sa Svetového dňa lupusu, ktorý bude 10. mája, predstavili nový typ liečby systémového lupusu. Tá dokáže s lupusom bojovať cielene a bez vážnych nežiaducich účinkov.

Ako na dnešnej tlačovej konferencii uviedol riaditeľ Národného ústavu reumatických chorôb Jozef Rovenský, systémový lupus erythematosus je závažné chronické autoimunitné ochorenie, ktorým trpia väčšinou ženy. Celosvetovo má toto ochorenie približne päť miliónov ľudí, z toho asi 500-tisíc v Európe. Pri systémovom lupuse začne imunitný systém napádať zdravé tkanivá a orgány, spôsobuje v nich zápaly a ničí ich. V najhorších prípadoch môže spôsobiť vážne komplikácie až úplné zlyhanie životne dôležitých orgánov.

Medzi lieky, ktoré tvoria štandardnú liečbu tohto ochorenia, patria kortikosteroidy a antimalariká, pri závažnejších formách aj imunosupresívne lieky a cytostatiká. Najnovšou možnosťou je cielená biologická liečba, ktorá je dostupná už aj na Slovensku. Táto liečba pôsobí na špecifickú bielkovinu, ktorá cirkuluje v krvi pacientov so systémovým lupusom a zohráva dôležitú úlohu pri vzniku a vývoji tohto ochorenia. Nový typ liečby schválili ako prídavnú liečbu pre dospelých pacientov s aktívnym ochorením, ktorí majú aktívne protilátky a nachádzajú sa v štádiu vysokej aktivity aj napriek tomu, že užívajú lieky.

Pridaním nového lieku k štandardnej liečbe je možné u vhodných pacientov dosiahnuť lepšiu kontrolu ochorenia, zabrániť rozvoju relapsov, predĺžiť obdobia remisie a u niektorých pacientov dokonca aj znížiť dávku súčasne podávaných liekov. Najčastejšími nežiaducimi účinkami pri tomto novom type liečby sú nevoľnosť, hnačka a zvýšená teplota. O vhodnosti cielenej biologickej liečby pre konkrétneho pacienta rozhoduje reumatológ na vybranom pracovisku.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies