Hasiči na sv. Floriána vyslobodzovali zranených

NETKY.SK • 4 Máj 2012, 11:28 • 2 min
Hasiči na sv. Floriána vyslobodzovali zranených

Hasiči na sv. Floriána vyslobodzovali zranených

slovakia

left justify in out

img

Sviatok sv. Floriána - patróna hasičov si dnes v Trnave pripomenuli 1. ročníkom krajskej súťaže vo vyslobodzovaní zranených osôb z havarovaných vozidiel. Družstvá hasičov z okresných riaditeľstiev zo Skalice, Senice, Trnavy, Galanty, Dunajskej Stredy a Piešťan súťažili o Pohár predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK). Prizvané boli družstvá Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta SR Bratislavy a Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Nitre, ktoré už pocítili chuť víťazstva v tejto disciplíne na celoslovenskej úrovni. 
      Trnavské krajské riaditeľstvo hasičov pripravilo pre súťažiacich na parkovisku pri mestskom amfiteátri situácie, s ktorými sa stretávajú pri záchranných prácach. "Sú stredne ťažké," označil ich veliteľ súťaže Marián Bugár. Hasičský a záchranný zbor získal od trnavskej automobilky PSA Peugeot Citroën Slovakia na tento účel osem vozidiel, ktoré neboli určené do bežnej prevádzky. Zvyšok potrebných našli organizátori na vrakovisku. "Simulovali sme situáciu stretu dvoch áut, pričom z jedného musela byť zachraňovaná zranená osoba vystrihnutím. Časový limit mali družstvá 15 minút," opísal priebeh Bugár. Témy si družstvá žrebovali. Počas akcie ich prácu pozorne sledovali rozhodcovia pre taktiku, techniku a zdravotníci, ktorí jednotlivé kroky bodovali. 
      "Krajské riaditeľstvo HaZZ v Trnave je jediné v rámci Slovenska, ktoré má oficiálnu podporu a spoluprácu s vyšším územným celkom," informoval krajský riaditeľ Vladimír Mrva. Hasiči pocítili pomoc Trnavského samosprávneho kraja už viackrát, opakovane napríklad prispel k modernizácii ich strojového parku. 
      "Memorandum o spolupráci sme podpísali pred šiestimi rokmi," pripomenul predseda TTSK Tibor Mikuš. Nová súťaž, ktorá môže verejnosti "v pokoji" ukázať odbornosť a pripravenosť hasičov a záchranárov, je podľa jeho slov jedným z vyústení tejto deklarácie. "Keď za mnou organizátori prišli s myšlienkou, dostali ihneď podporu," povedal Mikuš. Dodal, že prácu členov HaZZ si ctí. "Ak chceme niečo dobré v kraji robiť, musí existovať v prvom rade medzi inštitúciami dialóg a potom spolupráca. Spájame sily ako spolu urobiť to, čo je pre obyvateľov nášho kraja potrebné a na čo nie sú vytvorené zákonné podmienky," dodal predseda TTSK. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies