Stalo sa 8. mája

NETKY.SK • 8 Máj 2012, 04:48 • 2 min
 Stalo sa 8. mája

Stalo sa 8. mája - Life style 8.

slovakia

left justify in out

img

8. mája Deň víťazstva nad fašizmom Medzinárodný deň Červeného kríža, výročie narodenia spoluzakladateľa Červeného kríža H. Dunanta


Narodenia
1906 - narodil sa taliansky režisér a scenárista Roberto Rossellini, predstaviteľ talianskeho filmového neorealizmu. Tvorca vojnových a sociálnych filmov Rím, otvorené mesto, Paisa, Láska, Európa ´51, Generál della Rovere, Bola noc v Ríme. Nakrúcal i televízne filmy. Jeho druhou manželkou bola herečka Ingrid Bergman. Otec herečky Isabelly Rossellini. Zomrel v roku 1977.
1919 - narodil sa americký herec Lex Barker, známy najmä ako Old Shatterhand z filmových adaptácií kníh Karla Maya Poklad na Striebornom jazere, Winnetou, Poklad Aztékov. Zahral si tiež vo filmoch o Tarzanovi, Robinovi Hoodovi a iných. Zomrel v roku 1973.
1975 - narodil sa španielsky spevák Enrique Iglesias, syn Julia Iglesiasa. Debutoval v roku 1995 albumom Enrique Iglesias, z ktorého sa za prvé tri mesiace na trhu predalo milión kópií a v roku 1996 zaň získal cenu Grammy. Nasledovali ďalšie štyri štúdiové albumy v španielčine: Vivir, Cosas del Amor a Quizás V roku 1999 vydal svoj prvý "anglický album" Enrique, po ktorom nasledovali nahrávky Escape, 7, Insomniac a Euphoria.
Úmrtia
1903 - zomrel francúzsky výtvarník Paul Gauguin, jeden z najvýznamnejších postimpresionistických maliarov. Inšpiroval sa exotickými krajinami. Podnikol cesty na Martinique a Tahiti, kde sa usadil. Z tohto obdobia pochádzajú jeho najvýznamnejšie obrazy: Krajina na Tahiti, Tahitské pastorále, Materstvo atď. Narodil sa v roku 1848.
2001 - zomrel výtvarník, scénograf a divadelný architekt Aleš Votava, dominantná osobnosť mladej slovenskej scénografie. Ako scénograf pôsobil v bratislavských divadlách, ale aj v Banskej Bystrici, v Nitre a Trnave. Spolupracoval s viacerými českými divadlami. Viacnásobný laureát slovenskej ceny divadelných kritikov a teoretikov Dosky a ceny českej divadelnej scény Alfréda Radoka. Pôsobil ako pedagóg na VŠMU, spolupracoval s televíziou a filmom a venoval sa publicistike. Juraj Johanides o ňom nakrútil dokumentárny film Aleš Votava - Múry sú vysoké a hrubé. Narodil sa v roku 1962.
Ostatné udalosti
1970 - The Beatles vydali svoj posledný štúdiový album Let It Be. Album obsahuje okrem iných skladby Let It Be a The Long And Winding Road.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies