Spojené štáty opätovne vyzvali sýrskeho prezidenta Asada, aby odstúpil

NETKY.SK • 9 Máj 2012, 06:41 • 2 min
Spojené štáty opätovne vyzvali sýrskeho prezidenta Asada, aby odstúpil

Spojené štáty opätovne vyzvali sýrskeho prezidenta Asada, aby odstúpil

slovakia

left justify in out

img

Spojené štáty opätovne dnes vyzvali sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby odstúpil zo svojej funkcie, pretože nesplnil záväzky vyplývajúce zo šesťbodového plánu na zastavenie násilia v Sýrii, ktoré vypracoval mierový sprostredkovateľ OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) Kofi Annan.
      Veľvyslankyňa USA pri OSN Susan Riceová uviedla, že aktivita Spojených štátov sa sústreďujú na zmenu režimu v Damasku. Zároveň však zdôraznila, že Washington podporuje Annanov plán, ktorý nevyzýva Asada, aby odstúpil. Spojené štáty podľa veľvyslankyne zintenzívňujú nevojenskú podporu opozičným skupinám usilujúcim sa o zvrhnutie Asadovho režimu.
      Šesťbodový mierový plán Kofiho Annana sa sústredí na zavedenie demokratických reforiem v Sýrii, ktoré by mali krajine priniesť pluralitný politický systém. V tomto sa Annanov plán podľa Riceovej nerozchádza s postojom Washingtonu, pretože by jeho naplnenie viedlo k požadovanej zmene politického systému.
      "Stanovisko americkej diplomacie zostáva také, že Asadov režim stratil svoju legitimitu a mal by odstúpiť," uviedla Riceová v New Yorku novinárom po tom, ako Kofi Annan informoval dnes Bezpečnostnú radu OSN o vývoju situácie v Sýrii.
      Mierový sprostredkovateľ konštatoval, že sýrska armáda neodišla z miest, boje a masové zatýkanie pokračujú, ale vládni vojaci len zriedkavo používajú ťažké zbrane. Svoj mierový plán označil za "možno poslednú šancu", aby sa krajina vyhla občianskej vojne.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies