Vlani sa prvýkrát narodilo viac detí z menšín, než z belošskej populácie

NETKY.SK • 17 Máj 2012, 07:16 • 2 min
Vlani sa prvýkrát narodilo viac detí z menšín, než z belošskej populácie

Vlani sa prvýkrát narodilo viac detí z menšín, než z belošskej populácie

slovakia

left justify in out

img

Viac než polovica detí, ktoré sa v roku 2011 narodili v USA, pochádza z rasových a etnických menšín. Ukázalo to nové sčítanie obyvateľstva, podľa ktorého sa ich vlani prvýkrát narodilo viac ako detí z belošskej populácie.

V 12-mesačnom období, ktoré sa skončilo júlom 2011, sa narodilo 2,02 milióna detí menšinového pôvodu. Z celkového počtu novorodencov v tomto období to bolo 50,4 percenta v porovnaní s 37 percentami v roku 1990.

Nové sčítanie obyvateľstva naznačilo, že rast populácie prisťahovalectvom sa v roku 2011 po desaťročiach spomalil a v dôsledku dlhodobo slabšej ekonomiky sa výrazne mení rasové zloženie obyvateľstva, do Spojených štátoch prichádza čoraz menej hispáncov.

Menšinová populácia v USA vlani, po vyššom náraste hispánskeho obyvateľstva v roku 2010 ako sa očakávalo, naďalej rástla. Narástla o 1,9 percenta na 114,1 milióna obyvateľov, čo je 36,6 percenta z celej americkej populácie.

Prudko sa však spomalil ročný prírastok obyvateľstva hispánskeho a ázijského pôvodu - na približne dve percentá vlani, čo je polovica prírastku v roku 2000 a vôbec najnižšia úroveň za vyše desaťročie.

Rast černošského obyvateľstva zostal na rovnakej, jednopercentnej úrovni. Vzhľadom na dlhodobý pokles imigrácie sa demografi domnievajú, že rast hispánskej populácie v USA už má zrejme svoj vrchol za sebou.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies