V Maroku zadržali komplica napojeného na teroristickú bunku z Katalánska

NETKY.SK • 30 August 2017, 09:44 • 2 min
V Maroku zadržali komplica napojeného na teroristickú bunku z Katalánska

MADRID - Marocké úrady zadržali predpokladaného komplica teroristickej bunky z Katalánska, ktorá spáchala nedávne útoky v Barcelone a Cambrilse. Nemenovaný muž mal útočníkom dodať nádoby s plynom.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v noci nadnes agentúra Reuters s odvolaním sa na španielskych vyšetrovateľov. Bunka nazhromaždila približne 120 nádob s butánovým plynom v dome v meste Alcanar južne od Barcelony, s ktorými jej členovia plánovali spáchať ešte vážnejší útok.

 

Vyšetrovatelia sa domnievajú, že plyn nežiadane explodoval 16. augusta v predvečer útokov. Výbuch zdemoloval celý dom a dvoch radikálov zabil. Zvyšní útočníci sa rozhodli použiť požičané autá na útok na pešej zóne v centre Barcelony a neskôr v pobrežnom Cambrils. Podozrivého komplica zadržali v marockom meste Casablanca, povedal zdroj pre agentúru Reuters bez ďalších podrobností.

 

Španielsky minister vnútra Juan Ignacio Zoido v utorok v Rabate oznámil, že marockým vyšetrovateľom sa podarilo zadržať dve osoby v súvislosti s týmito útokmi. Bližšie informácie neposkytol. Dodal však, že obe krajiny na vyšetrovaní prípadu úzko spolupracujú. Väčšina podozrivých členov tejto bunky pochádzala z Maroka a imám zodpovedný za ich radikalizáciu tam cestoval krátko pre útokmi.

 

Ako uviedla španielska tlačová agentúra EFE, druhého muža zadržali v meste Oujda na severovýchode Maroka a údajne je príbuzným jedného z členov bunky. K zodpovednosti za útoky zo 17.-18. augusta v Barcelone a Cambrilse sa prihlásila džihádistická skupina Islamský štát.

 

Pri útokoch zabili páchatelia 16 ľudí a zranili ďalších približne 150 osôb. Zdravotníci uviedli, že hospitalizovaných stále zostáva 24 zranených, z ktorých päť je v kritickom stave. Osem teroristov je mŕtvych, dvaja sú vo vyšetrovacej väzbe, dvoch ďalších podozrivých úrady prepustili na slobodu, budú však sledovaní.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies