Rezort školstva do nákupu nových učebníc investoval 3,74 milióna eur

NETKY.SK • 24 August 2017, 15:46 • 2 min
Rezort školstva do nákupu nových učebníc investoval 3,74 milióna eur

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva distribuuje do škôl aktualizované učebnice. Do nákupu 1,1 milióna nových učebníc investovali 3,74 milióna eur. Informoval komunikačný odbor ministerstva školstva s tým, že ide o reedície učebníc, ktoré prostredníctvom edičného portálu školy najviac žiadali a ktoré mohol rezort, vzhľadom na ich vysoký náklad, čo najhospodárnejšie nakúpiť. Učitelia budú mať k dispozícii aj viacero titulov priamo v elektronickej verzii.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo sa sústredilo na nákup učebníc pre tie predmety, ktoré sú kľúčové pre zisťovanie vedomostí v rámci medzinárodného testovania OECD PISA zameraného na čitateľskú, matematickú a prírodovednú gramotnosť. So začiatkom nového školského roka prichádzajú do škôl aj učebnice aktualizované podľa inovovaného štátneho vzdelávacieho programu. Tešiť sa na ne môžu žiaci v siedmom ročníku ZŠ a druhom ročníku gymnázií s osemročným štúdiom, a to v prípade predmetov chémia, dejepis, občianska náuka, fyzika a biológia. S aktualizovanými učebnicami pre predmety slovenský jazyk a slovenská literatúra a maďarský jazyk a literatúra budú pracovať aj žiaci v prvom, druhom, piatom, šiestom a siedmom ročníku základných škôl s vyučovacím jazykom maďarským.

Práve zavedenie inovovaného štátneho vzdelávacieho programu do praxe súvisí podľa ministerstva so skutočnosťou, že ročníky, ktoré podľa neho začnú od septembra postupovať (3. a 7. ročník ZŠ, respektíve 2. ročník gymnázia s osemročným štúdiom), nebudú mať k dispozícii všetky aktualizované učebnice. Budú teda využívať ich staršie verzie. Ide najmä o učebnice pre školy s vyučovacím jazykom maďarským.

V súlade s inovovaným štátnym vzdelávacím programom pripravuje ministerstvo aj zabezpečenie úplne nových učebníc pre predmety prírodoveda a vlastiveda v treťom ročníku ZŠ. Zároveň ministerstvo vypracováva podklady pre obstaranie ďalších 15 najprioritnejších kompletných sád učebníc. Pôjde napríklad o Slovenský jazyk pre 5. až 9. ročník ZŠ, Matematiku pre 1. až 4. ročník ZŠ, Matematiku pre 5. až 9. ročník ZŠ, Techniku a ekonomiku domácnosti pre 5. až 9. ročník ZŠ.

Od nového školského roka bude navyše školám priamo na edičnom portáli ministerstva k dispozícii aj 80 rôznych titulov učebníc v elektronickej verzii, ktoré sa podarilo rezortu školstva zabezpečiť bezplatne v rámci priamych rokovacích konaní s vydavateľmi. Učiteľom pomôžu pri príprave na vyučovanie a vďaka vizualizácii či sprostredkovaniu informácií cez hovorené slovo a vysvetľovanie prispejú k zatraktívneniu vyučovacieho procesu. Po novom tak budú môcť žiaci vo svojich triedach, ktoré budú vybavené PC a interaktívnou tabuľou, riešiť konkrétne úlohy a cvičenia, či pracovať s textom a ilustráciami prostredníctvom interaktívnej elektronickej učebnice.

Rezort školstva pomohol žiakom a ich rodičom aj prostredníctvom poskytnutia príspevku na zakúpenie učebníc cudzích jazykov v celkovej výške 1 183 380 eur. V prepočte ide o 15 eur na žiaka, určená je pre žiakov prvého a druhého ročníka stredných škôl, gymnázií so štvorročným a päťročným vzdelávacím programom, špeciálnych stredných škôl a príslušné ročníky gymnázií s osemročným vzdelávacím programom.

Príspevok tiež rezort školstva poskytol na učebnice Prvouky pre druhé ročníky ZŠ v slovenskom a maďarskom jazyku, vrátane špeciálnych ZŠ a špeciálnych tried pri ZŠ so žiakmi so zdravotným znevýhodnením či so všeobecným intelektovým nadaním. V rozpočte rezortu školstva na tento účel vyčlenili sumu 204 375 eur, pričom na žiaka bol príspevok 3,30 eur v prípade Prvouky v slovenskom jazyku, v maďarskom jazyku to bude 5,50 eur.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies