V Bratislave sa uskutoční siedmy Dúhový PRIDE

NETKY.SK • 6 August 2017, 17:51 • 2 min
V Bratislave sa uskutoční siedmy Dúhový PRIDE

BRATISLAVA - Je ohromujúce, že aj po viac ako 25 rokoch demokracie takmer dve tretiny Slovákov nevedia o žiadnom gejovi alebo lesbe v ich okolí.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to hovorca Dúhového PRIDE Martin Macko, podľa ktorého je hlavným cieľom tradičného festivalu podpora viditeľnosti LGBTI komunity. Siedmy ročník pochodu Dúhový PRIDE sa uskutoční 19. augusta od 13:00 na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

Martin Macko pripomína, že slovenská legislatíva vôbec neuznáva páry rovnakého pohlavia, neexistujú tu registrované partnerstvá a manželstvo týchto párov je od roku 2014 zakázané v ústave. „Skúsenosti LGBTI ľudí v Amerike a Európe hovoria jednoznačne. Hlavným dôvodom, prečo väčšina začala akceptovať LGBTI ľudí ako rovnoprávnu súčasť spoločnosti, je, že osobne spoznali LGBTI ľudí vo svojich rodinách, na pracoviskách, v školách, v susedstve, v cirkevných spoločenstvách, v športových tímoch a podobne,“ zdôrazňuje hovorca Dúhového PRIDE. Podľa Macka máme práve v tomto na Slovensku veľké rezervy, prieskum agentúry Focus z roku 2016 ukázal, že iba 35 percent osobne pozná nejakého geja alebo lesbu.

Vzhľadom na nárast politického extrémizmu na Slovensku považuje predsedníčka Dúhového PRIDE Diana Pruchnerovičová za mimoriadne dôležité, aby aj vrcholní predstavitelia štátu, či spoločnosti symbolicky vyjadrili postoj, že LGBTI ľudia sú rovnoprávnou súčasťou komunity. „Keď postavíme diskusiu o postavení LGBTI ľudí na tom, čo máme spoločné, keď namiesto rozdielov zdôrazníme hodnoty, sny a presvedčenia, ktoré nás spájajú, bude ťažké vnímať LGBTI ľudí ako ,tých druhých, odlišných alebo dokonca nepriateľov našich hodnôt,“ povedala Pruchnerovičová.

Dúhový PRIDE je pestrofarebnou prechádzkou ulicami Starého mesta počas ktorej sa k LGBTI ľuďom pridávajú ich rodiny, priatelia, kolegovia a známi, aby ukázali, že ide o úplne bežných ľudí, ktorí chcú mať rovnakú šancu na plnohodnotný život ako všetci ostatní. Podujatie bude moderovať Ludwig Bagin, headlinerom bude kapela Puding pani Elvisovej. Tohtoročný pochod podporili i viaceré významné slovenské výtvarníčky a výtvarníci, ktorí venovali odmeny pre darcov zapojených do online zbierky.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies