Belasý motýľ upozorní na problémy svalových dystrofikov

NETKY.SK • 2 Jún 2012, 05:49 • 2 min
Belasý motýľ upozorní na problémy svalových dystrofikov

Belasý motýľ upozorní na problémy svalových dystrofikov

slovakia

left justify in out

img

Slovenskí svaloví dystrofici pripravujú už 12. ročník Dňa belasého motýľa, ktorý tento rok pripadne na 8. jún. V druhý júnový piatok budú šíriť osvetu po celej republike a zoznamovať verejnosť s ich každodennými problémami. Pri tejto príležitosti sami organizujú zbierku vo viac ako 60 mestách a obciach, ktorej cieľom je získanie finančných prostriedkov na doplatenie pomôcok ako zdviháky, elektrické vozíky, špeciálne mechanické vozíky, elektrické postele, špeciálne sedačky či odsávačky hlienov, ktoré sú nevyhnutné pre skvalitnenie ich života. Doteraz sa Organizácii muskulárnych dystrofikov v Slovenskej republike podarilo v podobných zbierkach získať sumu 188 368,95 eura, ktorá pomohla v 303 prípadoch. Prispieť môžu záujemcovia a záujemkyne od 21. mája až do 31. decembra aj darcovskou sms správou v hodnote jedného eura s textom "dms motyl" na číslo 887.

V Deň belasého motýľa sa v Bratislave uskutoční spanilá jazda motorkárov po centre Bratislavy so štartom na parkovisku Zlaté Piesky pred Tescom o 13:30 a s cieľom o 14:00 na Námestí SNP, kde sa bude nachádzať hlavný stan Organizácie svalových dystrofikov, v ktorom sa verejnosť dozvie viac o aktivitách a ťažkostiach ľudí s týmto vzácnym ochorením. Tejto akcii však bude predchádzať veľký koncert belasého motýľa v utorok 5. júna na námestí pred obchodným centrom Eurovea v Bratislave, kde bez nároku na honorár vystúpia SlowFlow, Funny Fellows, Peter Cmorik, Zdenka Predná, Lavagance a Polemic.

Muskulárna dystrofia je široký termín pre geneticky podmienené ochorenia svalov, ktoré sa prejavujú svalovou slabosťou, stratou sily a atrofiou, čiže úbytkom svalstva. Postihnuté bývajú aj svaly dýchacie a hltacie alebo srdcový sval (kardiomyopatia). Často sa vyskytujú deformity chrbtice či skrátené svaly končatín. Ide zväčša o progresívne ochorenia, teda také, ktoré sa postupom času zhoršujú. Napriek pokroku v medicíne neexistuje liek, ktorým by bolo možné svalovú dystrofiu vyliečiť. Kvalitnou starostlivosťou a pravidelnou rehabilitáciou je však možné zhoršovanie ochorenia spomaliť, predchádzať vzniku zdravotných komplikácií a zvýšiť komfort života ľudí so svalovou dystrofiou. Za svoj symbol si Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR vybrala motýľa - krehké a zraniteľné stvorenie, ktoré je schopné lietať tak, ako svaloví dystrofici dokážu prekonávať prekážky.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies