FOTO Rwanda dnes volí prezidenta: Očakáva sa ďalšie víťazstvo Paula Kagameho

NETKY.SK • 4 August 2017, 10:04 • 2 min
FOTO Rwanda dnes volí prezidenta: Očakáva sa ďalšie víťazstvo Paula Kagameho

KIGALI - Dlhoročný prezident Rwandy Paul Kagame je očakávaným víťazom volieb hlavy štátu, ktoré sa konajú dnes na území tejto africkej krajiny.

slovakia

left justify in out

Proti Kagamemu (59) kandidujú Frank Habineza z opozičnej Strany demokratických zelených Rwandy (DGPR) a nezávislý uchádzač Philippe Mpayimana.

 

Pred volebnými miestnosťami v hlavnom meste Kigali, kde sú zaregistrovaní všetci kandidáti, sa už ráno vytvárali dlhé rady. Hlasovanie sa má skončiť o 15.00 h miestneho času (SELČ) a ešte dnes večer by mali byť známe predbežné výsledky.

 

Kagame je prezidentom Rwandy od roku 2000, keď nahradil odstupujúceho predchodcu. Faktickým lídrom krajiny však bol už od skončenia genocídy z roku 1994. Oficiálne prvé funkčné obdobie začal v roku 2003 a v roku 2010 opäť vyhral voľby so ziskom 93 percent hlasov.

 

Rwandská ústava pôvodne bránila Kagamemu uchádzať sa o tretie sedemročné funkčné obdobie, príslušný článok však bol medzičasom zrušený.

 

Terajší prezident si udržiava popularitu v súvislosti s ekonomickým rastom, kritici ho však označujú za autoritárskeho vládcu, ktorý netoleruje opozíciu.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies