Nórski nacionalisti si splietli moslimky so sedačkami v autobuse

NETKY.SK • 2 August 2017, 15:16 • 2 min
Nórski nacionalisti si splietli moslimky so sedačkami v autobuse

OSLO - Nóri sa prejavili ako nacionalisti, ktorí sa nehanbia za svoj odmietaví postoj k migrantom a v konečnom dôsledku sa stali terčom posmechu.

slovakia

left justify in out

Celá situácia vznikla  zavesením fotografie na Facebooku, kedy si užívatelia splietli fotografiu šiestich moslimiek v burkách s prázdnymi autobusovými sedačkami. To podnietilo nie len búrlivú debatu na sociálnej sieti ale aj v parlamente o istých obmedzeniach tohto ženského odevu. Autor fotografie je Johan Slattavik, ktorý sa o svoj úlovok podelil ešte počas minulého týždňa.

 

S otázkou „Čo si o tom myslíte?“ sa obrátil na svojich priateľov na FB, pričom väčšina si všimla, že ide o ženy moslimského pôvodu. Táto debata sa jemne vymkla spod kontroly a stala verejnou. Slattavik uviedol, že to považoval len za vtip a chcel vedieť ako budú ľudia reagovať. Na fotke totiž neboli ženy, ale prázdne autobusové sedačky.

 

Zároveň bol veľmi prekvapený, koľko ľudí mu na tento vtip skočilo. Komentáre pod fotografiou boli naozaj rôzne, pričom ľudia označovali fotografiu za „tragickú“, „ desivú“, „naháňajúcu strach“. Behom minulého piatka fotografia obletela svet. „Povedal by som, že to bolo v istom ohľade poučné,“ uviedol Slattavik. „Donútilo ma to premýšľať o rozdieloch medzi legitímnou kritikou prisťahovalectva do Európy a slepým rasizmom a xenofobií,“ dodal.

 

Pravicová vláda v Nórsku nedávno navrhla zákon, ktorý by zakazoval moslimkám nosenie burky alebo nikábu na školách či univerzitách. Ak túto legislatívu schvvália v parlamente Nórsko sa stane prvou škandinávskou krajinou s takýmto typom zákazu. Medzi prvé krajiny, ktoré zaviedli celoštátny zákaz nosenia burky na verejnosti je Francúzsko, Belgicko a Bulharsko. Podobný zákaz platí aj v niektorých častiach Talianska, Dánska alebo Švajčiarska.  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies