V Třinci zhorel kostol zo 16. storočia: Historická škoda je nevyčísliteľná

NETKY.SK • 2 August 2017, 10:04 • 2 min
V Třinci zhorel kostol zo 16. storočia: Historická škoda je nevyčísliteľná

TŘINEC - Drevený kostol zo 16. storočia zhorel v noci nadnes v meste Třinec v Sliezsku na severovýchode Českej republiky.

slovakia

left justify in out

Materiálne škody sú odhadované na desiatky miliónov českých korún, ale historická škoda je nevyčísliteľná, zdôraznil hovorca moravskosliezskych hasičov Petr Kůdela.

 

Rímskokatolícky filiálny Kostol Božieho tela v mestskej časti Guty začal horieť okolo polnoci, hasiči dostali správu zakrátko.

Kostol pri príchode hasičov už silno horel a pod kontrolu ho dostali za necelú hodinu. Dohášanie pokračovalo do rána.

 

Pri požiari nikto neutrpel zranenia, ale zničenie kostola je tragédiou - nielen pre tamojší región. Táto cenná historická pamiatka s mnohými pôvodnými prvkami a vybavením obsahovala aj obrazy z prvej polovice 16. storočia. Kostol bol v rokoch 2012-14 rekonštruovaný za niekoľko miliónov korún. To všetko teraz vyšlo navnivoč.

 

Prvý zvon osadili na vežu kostola v roku 1565 a bol tam doteraz. V roku 2001 ho niekto ukradol, ale verejnosť tento skutok natoľko pobúril, že sa ho zlodeji nakoniec zbavili. Nájdený bol bez srdca v neďalekej mestskej časti Karpentná.

 

Kostol postavili z veľkých kmeňov listnatých stromov, najstaršie hraby zrejme rástli pri rieke Olši už v čase Veľkomoravskej ríše. Vnútrajšok kostola neskôr vyzdobili dielami miestnych umelcov žijúcich v 17. a 18. storočí. V 19. storočí ho niekoľkokrát opravovali, ale zachoval si pôvodnú goticko-renesančnú podobu.

 

Príčina požiaru nie je zatiaľ jasná, budú ju zisťovať vyšetrovatelia.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies