Záchranári toto leto zasahujú pri približne 70 kolapsoch denne

NETKY.SK • 31 Júl 2017, 11:57 • 2 min
Záchranári toto leto zasahujú pri približne 70 kolapsoch denne

BRATISLAVA - Tohtoročné leto, čo sa týka kolapsov, je o niečo priaznivejšie v porovnaní s uplynulými rokmi.Informoval hovorca operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel.

slovakia

left justify in out

"Keď sa dostavia horúce dni s teplotami nad 35 stupňov Celzia, ľudia precenia svoje sily, prípadne podcenia prevenciu a kolabujú. Po minulé letá evidovali od 150 až 200 kolapsov za deň, toto leto je to priemerne okolo 70 kolapsov denne. Treba dúfať, že to tak bude aj počas najbližších dní, ak si budú ľudia dávať pozor," uviedol Chmel.

Zároveň upozornil, že v rámci prevencie sa netreba nadmerne vystavovať slnku predovšetkým od 11:00 do 15:00.

 

"Keď už sa tomu nedá vyhnúť, mali by mať ľudia na hlave akúkoľvek pokrývku. A nesmú zabúdať na pitný režim. Dôležité je piť pravidelne v menšom množstve, nie naraz väčšie množstvo chladených nápojov. Najlepšie je mať vodu vždy pri sebe a piť priebežne počas celého dňa, v žiadnom prípade nečakať na pocit smädu," pripomenul Chmel s tým, že odporúčané množstvo je približne tri litre vody denne.

 

"Určite viac však napríklad potrebuje 100-kilogramový chlap ako 50-kilogramová žena. Do pitného režimu sa nepočíta káva, čaj či sladené vody. Kolaps hrozí aj pri tzv. teplotnom šoku, môže k nemu dôjsť náhlym prechodom z chladného do horúceho prostredia, a naopak," dodal Chmel.

Vysoké horúčavy predstavujú záťaž pre každý organizmus, no viac sú ohrozené ženy, ktoré kolabujú častejšie ako muži. Takisto treba dávať pozor aj na deti a seniorov. Práve starší ľudia by napríklad podľa hovorcu operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby nemali v takomto teple nakupovať cez deň, ale skoro ráno alebo večer, keď už slnečné lúče nie sú také silné.

"Pri kolapse človek náhle zbledne, dostaví sa nevoľnosť, môže ho obliať studený pot, stratí na chvíľu vedomie, no po pár sekundách sa začne preberať. Vtedy ho treba dať do tieňa, dať mu trochu vody, ovlažiť ho, nechať ležať, lebo môže znova odpadnúť a zavolať na tiesňovú linku 155, kde mu operátor poskytne pomoc a rady," uzavrel Chmel.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies