BRATISLAVA - Ak patríte medzi milovníkov prírody, spojte príjemné s užitočným a nazbierajte si huby. Výborne chutia, recepty bývajú väčšinou jednoduché a pripraviť ich môžete na nespočetne spôsobov. A možno sa necháte inšpirovať aj našimi receptami.
Hubový tatarák
Potrebné suroviny: 500 g šampiňónov, 2 žĺtky, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, Worčester, 1 - 2 PL horčice, 3 - 4 PL kečupu, cibuľa, soľ
Príprava receptu: Huby nakrájame nadrobno a na troche oleja orestujeme. Podlejeme vodou a dusíme domäkka. Voda sa musí odpariť. Ochutíme soľou a necháme vychladnúť. Šampiňóny preložíme do nádoby. Pridáme žľtko, nadrobno nakrájanú cibuľu, korenie, kečup, horčicu, mletú červenú papriku, worčester a zamiešame.Kto má rád pikantné aj čili papričku. Vložíme do chladničky asi na hodinu, aby sa chute prepojili. Podávame na opečených hriankach s cesnakom.
Hubové fašírky s cuketou
Potrebné suroviny: 150 g čerstvých húb, 1 cibuľa, 50 g sušených húb, 1 rožok, 1 cuketa, strúhanka, žĺtok, sneh z 1 bielka, hubové korenie, soľ, mleté čierne korenie, olej
Príprava receptu: Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme pokrájané huby, osolíme a podusíme. Sušené hríby namočíme na pár minút do studenej vody. Huby zmiešame spolu so strúhankou, postrúhanou cuketou a žĺtkom. Podľa potreby pridáme strúhanku alebo rožok a pridáme sneh. Premiešame a tvarujeme fašírky, ktoré vyprážame z oboch strán.
Hubová paštéta
Potrebné suroviny: 2 kg húb /kuriatka a dubáky/, 1 kg papriky, 0,80 kg cibule, 1 PL soli, 1 PL vegety, 1 PL mletého čierneho korenia, 1 celá hlávka cesnaku, O,5 dl oleja, 0,40 kg masti
Príprava receptu: Huby očistíme, nakrájame a povaríme 2 minúty v osolenej vode. Na oleji podusíme nasekanú cibuľu, papriku, pridáme soľ, vegetu, korenie a cesnak. Podusíme, pridáme huby a spolu dusíme dovtedy, kým sa odparí voda. Potom vmiešame masť, dáme do pohárov, zavrieme a 40 minút zasterilizujeme.
Letná hubová polievka
Potrebné suroviny: mrkva, petržleň, cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, kuriatka (dubáky, hliva), vegeta, olej, polohrubá múka, petržlenová vňať
Príprava receptu: Zeleninu si očistíme, nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak necháme vcelku, očistené a umyté huby krátko povaríme a scedíme. Zeleninu uvaríme do polomäkka asi v 3 l vody (zeleniny si pridajte primerane na množstvo vody podľa potreby) a pridáme predvarené huby. Na oleji si urobíme svetlú zápražku, ktorú vlejeme do polievky. Polievku dochutíme a ešte mierne povaríme.
Hubové rizoto
Potrebné suroviny: 200 g čerstvých húb, 250 g ryže alebo krúp, 1 lyžica oleja, 1 cibuľa, pol litra vývaru alebo vody, 30 g nastrúhaného ementálu alebo parmezánu, soľ
Príprava receptu: Najprv uvaríme podľa príslušného receptu ryžu, alebo krúpy. Očistené huby pokrájame na kúsky. Na oleji usmažíme pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájané huby a podusíme. Potom pridáme ryžu, alebo krúpy, osolíme, pomiešame a ešte trochu podusíme. Na tanieri posypeme strúhaným syrom.
Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies