FOTO Vo Venezuele sa včera konalo neoficiálne referendum: Jeho cieľom bolo podkopať pozíciu prezidenta Nicolása Madura

NETKY.SK • 17 Júl 2017, 09:38 • 2 min
FOTO Vo Venezuele sa včera konalo neoficiálne referendum: Jeho cieľom bolo podkopať pozíciu prezidenta Nicolása Madura

CARACAS - Venezuelčania včera v neoficiálnom referende organizovanom opozíciou hlasovali za odchod prezidenta Nicolása Madura z funkcie hlavy štátu a ukončenie takmer dvadsaťročnej socialistickej vlády v krajine.

slovakia

left justify in out

Zámerom symbolického plebiscitu, ktorý sa občanov pýta na názor ohľadom Madurovho plánu na sporný nový kongres, je podkopať prezidentovu pozíciu na pozadí pretrvávajúcej hospodárskej krízy a niekoľkomesačných protivládnych demonštrácií, ktoré si vyžiadali už zhruba 100 mŕtvych.

 

Hlasujúci mali k dispozícii 2000 provizórnych volebných miestností po celej krajine. Akcia je všeobecne vnímaná ako občiansky vzdor voči nedostatku potravín a bezuzdnej inflácii, pričom vylúčený nie je ani následný celoštátny štrajk alebo iné eskalované akcie zamerané voči Madurovi.

 

Na referende sa zúčastnili aj Venezuelčania žijúci mimo svojej vlasti. Občania v referende odpovedali tiež na otázku, či si prajú predčasné voľby pred vypršaním Madurovho mandátu v roku 2018, ako aj na otázku, či by mali súčasnú ústavu chrániť ozbrojené sily.

 

Kritici tvrdia, že plány venezuelskej vlády na zostavenie nového kongresu by mohli viesť k zmene ústavy a nastoleniu diktatúry. Obávajú sa tiež, že by tak mohlo dôjsť k ďalšiemu oslabeniu Národného zhromaždenia - zákonodarného telesa, ktoré majú v súčasnosti pod kontrolou opoziční politici.

 

Maduro označil referendum za "bezvýznamné" a vyzval obyvateľov, aby podporili nový kongres v oficiálnom hlasovaní, ktoré je naplánované na 30. júla. Podľa neho ide o jediný spôsob, ako vytrhnúť Venezuelu z krízy, pričom nová ústava "zneutralizuje" opozíciu a porazí "pučistov".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies