EÚ vyzýva Peking na prepustenie všetkých väzňov svedomia

NETKY.SK • 14 Júl 2017, 11:46 • 2 min
EÚ vyzýva Peking na prepustenie všetkých väzňov svedomia

BRUSEL - Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a predseda Európskej rady Donald Tusk v spoločnom vyhlásení k úmrtiu čínskeho disidenta a nositeľa Nobelovej ceny mieru Liou Siao-poa vyzvali v mene EÚ čínske úrady na "prepustenie všetkých väzňov svedomia".

slovakia

left justify in out

Liou Siao-po zomrel vo štvrtok vo veku 61 rokov v meste Šen-jang, kde bol hospitalizovaný. Liou mal konečné štádium rakoviny pečene a vedenie nemocnice už skôr uviedlo, že mu zlyhávajú telesné orgány.

 

"Dôsledne sme vyjadrovali náš nesúhlas s jeho odsúdením a požadovali sme jeho prepustenie," uvádza sa vo vyhlásení Junckera a Tuska. Obaja najvyšší predstavitelia EÚ vyzvali čínsku vládu, aby umožnili manželke disidenta a ostatnej rodine pochovať zosnulého, kde chcú a ako chcú, a nechať ich na pokoji, aby mohli prejaviť svoj smútok.

 

Tusk a Juncker zároveň vyzvali Peking, aby zrušil všetky platné obmedzenia slobody pohybu a komunikácie pre všetkých členov disidentovej rodiny - a predovšetkým, aby umožnil jeho manželke opustiť Čínu, ak si to bude želať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies