Donald Trump vyrokoval prímerie v Sýrii: Je to príležitosť na rozšírenie spolupráce s Ruskom

NETKY.SK • 10 Júl 2017, 06:34 • 2 min
Donald Trump vyrokoval prímerie v Sýrii: Je to príležitosť na rozšírenie spolupráce s Ruskom

BEJRÚT - Americký prezident Donald Trump vyzval v nedeľu na rozšírenie spolupráce medzi Spojenými štátmi a Ruskom ohľadne Sýrie.

slovakia

left justify in out

V Sýrii začalo v tento deň platiť prímerie sprostredkované uvedenými dvoma mocnosťami a Jordánskom.

 

"Vyrokovali sme prímerie v častiach Sýrie, ktoré zachráni životy. Teraz je načase pokročiť v konštruktívnej spolupráci s Ruskom!" napísal Trump na sieti Twitter po tom, ako uvedené prímerie na juhozápade Sýrie vstúpilo do platnosti. Ide o prvý hmatateľný výsledok po mesiacoch strategizovania a diplomacie medzi Trumpovou administratívou a ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

 

K prerušeniu bojov na území sýrskych provincií Dará, Suwajdá a Kunajtra došlo po niekoľkotýždňových rokovaniach medzi zástupcami USA, Ruska a Jordánska v Ammáne, ktoré boli zamerané na obavy z hromadenia síl podporovaných Iránom v blízkosti jordánskych a izraelských hraníc. Príslušná dohoda bola oznámená po piatkovom stretnutí Trumpa s Putinom v nemeckom Hamburgu, kde sa obaja zúčastňovali na summite skupiny G20.

 

Monitorovacia organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva niekoľko hodín po začatí platnosti prímeria uviedla, že zatiaľ nezaznamenala nijaké porušenia a situácia v daných oblastiach sa zdá byť pokojná.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies