Čo hovorí na Saganove vylúčenie svet cyklistiky? Lance Armstrong ho podporil

NETKY.SK • 5 Júl 2017, 10:18 • 2 min
Čo hovorí na Saganove vylúčenie svet cyklistiky? Lance Armstrong ho podporil

VITTEL - Slovenského cyklistu Petra Sagana vylúčili z tohtoročnej Tour de France. Jury ho diskvalifikovala za vrazenie do Brita Marka Cavendisha v záverečnom špurte utorkovej 4. etapy.

slovakia

left justify in out

"Bolo to dosť drastické, dosť veľa pádov. Dopadlo to tak, ako to dopadlo. Veľa ľudí sa tam natlačilo, mrzí ma to, lebo som ho nevidel, že ide z pravej strany. Moc času tam na reakciu nebolo," konštatoval pre Peter Sagan.

 

Ani tímový kolega Juraj Sagan nevidel v bratovom zákroku úmysel: "Mne sa zdalo, že Cavendish sa chcel pretiahnuť tam, kde sa nedalo."

 

"Niečo iné je križovať súpera, ale lakeť? Už sme si to vysvetlili, stáva sa to, ale na ten lakeť tak skoro nezabudnem," povedal Cavendish.

 

"Je to akt násilia. Ak niekoho zasiahnete lakťom na bicykli v takej rýchlosti, tak je to jednoducho násilný čin," uviedol Rolf Aldag, manažér tímu Dimension Data. "Nehody sa v pretekoch stávajú, no toto podľa mňa nebola typická súťažná nehoda. Dúfam, že UCI bude konať v zmysle pravidiel. A ak je povolené, že môžete niekoľko lakťom zhodiť zo sedadla... potom by sme asi mali prepísať pravidlá," uviedol ešte pred zverejnením verdiktu.

 

Roger Hammond, športový riaditeľ tímu Dimension Data, sa k celému incidentu vyjadril na Twitteri: "Zaviní veľký pád 1,5 sekundy pred koncom, lakťom zasiahne iného účastníka do hlavy... to môže rezultovať v jediné rozhodnutie. Dovidenia."

 

Bývalí profesionálni cyklisti a v súčasnosti športoví analytici NBC Sports Christian Vande Velde a Bob Roll sa však Sagana zastali. Podľa nich dvojnásobný majster sveta reagoval v danej chvíli na jazdcov na jeho ľavej strane. "Je ťažké viniť v tejto situácii Petra Sagana. Vyzerá to z tejto perspektívy brutálne, no nemyslím si, že to chcel spraviť Markovi. Nemyslím si, že sa ho snažil zraniť," povedal Vande Velde. Roll s ním súhlasil: "Absolútne. Mark nemal priestor, aby tadiaľ prešiel."

 

Podľa slov slovenskej reprezentantky v horskej cyklistike Janky Števkovej si Sagan držal svoju líniu a nemal v úmysle zhodiť Cavendisha. "Rozhodnutie jury považujem za nespravodlivé a nešťastné. Na základe spomalených záberov si dovolím povedať, že to nebola Petrova chyba. V závere tam síce inštinktívne dal lakeť, no nie s úmyslom spôsobiť Cavendishov pád. Podľa môjho názoru sa Mark o Peťa najskôr oprel, potom sa snažil prekĺznuť popri ňom, no nebol tam dostatočný priestor," povedala trojnásobná účastníčka olympijských hier v disciplíne cross country.

 

Prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara nesúhlasí s tvrdým trestom pre Petra Sagana: "Bol tam zjavne nedostatok miesta a Cavendish tam išiel tak či tak. To znamená, že tam išiel na totálne riziko, že Peťo sa mu uhne. Peťo tam lakeť dal, ale ten nespôsobil pád, spôsobila ho arogantná Cavendishova jazda," povedal.

 

Lance Armstrong podporil Petra Sagana: "Nemyslím si, že s tým bude niekto súhlasiť. Som prekvapený, že sa to nestáva častejšie v špurtoch na úzkych cestách, kde sú aktéri hladní po víťazstve. Bolo jasné, že zvíťazí Francúz (Arnaud Démare, pozn.). Cavendish si myslel, že jeho najlepšia línia je medzi Saganom a bariérou a nevyšlo mu to. Tam sa začala kontroverzia. Ak porušíte svoju líniu, prepadnete sa vo výsledkovej listine. Lakeť vás 'vykopne' z Tour. Podľa mňa prišiel lakeť neskôr, Cavendish už padal. Sagan vždy špurtuje s lakťami od tela. Nesnažím sa nič obhajovať, ale som stopercentne presvedčený, že lakeť nespôsobil nehodu," povedal.

 

Cavendish utrpel po páde zlomeninu pravej lopatky a na Tour nebude pokračovať, oznámilo vedenie jeho stajne Dimension Data. "Som nesmierne sklamaný zo správ o zlomenine. Tím bol dnes neskutočný, odviedol presne to, čo sme chceli. Myslím si, že som bol v dobrej pozícii a mal som šancu vyhrať. No je smutné, že som nakoniec dopadol takto a musím opustiť Tour, preteky, okolo ktorých som postavil celú moju kariéru," uviedol Cavendish.

 

"Mark utrpel fraktúru pravej lopatky. Našťastie to v tejto fáze nevyžaduje žiadny chirurgický zákrok a najdôležitejšie je, že neprišlo k poškodeniu nervov," povedal doktor tímu Adrian Rotunno.

 

"Počas šprintu som nevedel, že Mark Cavendish je za mnou. Prichádzal z pravej strany a ja som sa držal v závese za Kristoffom. Cavendish mal veľkú rýchlosť a ja som jednoducho nemal čas uhnúť sa mu doľava. Vrazil do mňa a potom narazil do bariéry. Keď som sa v cieli dozvedel, že spadol, ihneď som vyrazil k jeho tímovému autobusu zistiť, ako na tom je. Sme priatelia a kolegovia v pelotóne, podobné kolízie nikdy nie sú pekné. Dúfam, že Mark bude čoskoro v poriadku," uviedol Sagan v oficiálnom stanovisku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies