NASA vymyslela metódu obrany Zeme proti asteroidom: Otestujú ju v roku 2022

NETKY.SK • 3 Júl 2017, 13:19 • 2 min
NASA vymyslela metódu obrany Zeme proti asteroidom: Otestujú ju v roku 2022

NASA prestavila plán účinnej obrany Zeme pred dopadom veľkého asteroidu.

slovakia

left justify in out

Zemskou atmosférou denne preletia stovky úlomkov asteroidov, ktoré kvôli svojej veľkosti rýchlo zhoria v atmosfére. Nie vždy však máme také šťastie. Niekedy sa k nám priblíži teleso väčších rozmerov, ktoré nezhorí a v obrovskej rýchlosti dopadne na zem. Takého nárazy majú obvykle ničivé následky. Naposledy k tomu došlo v roku 2013 v oblasti mesta Čeľabinsk, kde výbuch zranil viac ako tisíc ľudí v okruhu sto kilometrov.

 

NASA od roku 2012 pracuje na metóde, ktorá by podobným zrážkam Zeme s asteroidmi zabránila. Projekt Double Asteroid Redirection Test (DART) pracuje na systéme, ktorý odošle do vesmíru oproti asteroidu teleso veľké približne ako chladnička. To poletí veľkou rýchlosťou, až 6 km/s a narazí do neho, čím ho vychýli z dráhy a zmení trasu jeho letu. Malo by sa tak zabrániť možnému dopadu na Zem.

 

Misia bola teraz po viac ako piatich rokoch schválená a k jej testovaniu dôjde v roku 2022, keď sa k Zemi priblížia dva asteroidy nazývané Dvojčatá. Do jedného z dvojice narazí vyslaná sonda a vedci budú pozorovať dôsledky tohto dopadu na obežnú dráhu oboch telies. Poznatky, ktoré získajú budú môcť aplikovať do ďalšieho zdokonaľovania metódy a následne i do praxe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies