FOTO Čína demonštrovala v Hongkongu počas návštevy prezidenta svoju vojenskú moc

NETKY.SK • 30 Jún 2017, 10:46 • 2 min
FOTO Čína demonštrovala v Hongkongu počas návštevy prezidenta svoju vojenskú moc

HONG KONG - Čínsky prezident Si Ťin-pching dnes urobil prehliadku vojakov umiestnených v Hongkongu, zdôrazňujúc tak čínsku zvrchovanosť nad touto bývalou britskou kolóniou, ktorú Londýn vrátil pred 20 rokmi Pekingu.

slovakia

left justify in out

Si prešiel pri svojej návšteve kasární čínskej ľudovej oslobodzovacej armády v džípe s otvorenou strechou popri radoch vojakov nastúpených na letiskovej ploche. Každú z 20 vojenských formácií osobitne vojensky pozdravil.

 

Za vojakmi boli zoradené obrnené transportéry, bojové vozidlá, vrtuľníky a ďalšia vojenská technika.

 

Išlo o zriedkavú prehliadku čínskej vojenskej moci v Hongkongu, kde sa armáda zvyčajne na verejnosti veľmi neukazuje.

 

Si, ktorý je aj predsedom ústrednej vojenskej komisie, navštívil vojakov na základni Š'-kang (Shek Kong) na predmestí Hongkongu, kam pricestoval pri príležitosti 20. výročia vrátenia Hongkongu Číne. Británia jej odovzdala túto ázijskú finančnú metropolu úderom polnoci dňa 30. júna 1997.

 

Čína v rámci tejto dohody udelila Hongkongu slobodu riadiť si väčšinu vlastných záležitostí samostatne na základe princípu "jedna krajina, dva systémy".

 

Ponechala si však v rukách obranu Hongkongu a zahraničné záležitosti a na území Hongkongu umiestnila natrvalo vojakov z pevninskej Číny.

 

Si Ťin-pching pricestoval pri príležitosti okrúhleho výročia na trojdňovú návštevu Hongkongu, v rámci ktorej v sobotu slávnostne uvedie do funkcie novú správkyňu Hongkongu Carrie Lamovú. Túto favoritku Pekingu zvolila do funkcie najvyššej predstaviteľky ostrova vyše 1000-členná volebná komisia zložená prevažne z prívržencov čínskej komunistickej vlády.

 

Prezidentovu návštevu sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia, keďže hongkonské orgány očakávajú protestné akcie.

 

Dvadsaťšesť prodemokratických aktivistov zadržaných v stredu večer prepustili na kauciu na slobodu bez obvinenia, musia sa však v septembri hlásiť na polícii. Časť z nich strávila vo väzbe vyše 30 hodín po tom, ako pri hotelovom komplexe, kde býva Si Ťin-pching, vyliezla na obrovskú sochu kvetu, ktorú daroval Hongkongu Peking.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies