Budúcnosť kryptomien – 1.časť

NETKY.SK • 28 Jún 2017, 16:55 • 2 min
Budúcnosť kryptomien – 1.časť

LONDÝN – Kryptomena je digitálna mena, ktorá sa vytvára a spravuje pomocou pokročilých šifrovacích techník známych ako kryptografia. Táto platforma urobila skok z akademického konceptu do (virtuálnej) reality s vytvorením Bitcoinu v roku 2009. Následne sa spustila lavína nových digitálnych mien a takmer každý deň vznikajú nové. Aká je však budúcnosť takýchto peňazí?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Bitcoin pritiahol na seba pozornosť investorov a médií v apríli 2013, keď dosiahol rekordnú úroveň 266 dolárov, čo bolo v tom čase 10-násobné zhodnotenie v priebehu dvoch mesiacov. V rovnakom čase dosiahol Bitcoin trhovú kapitalizáciu 2 miliardy dolárov, avšak krátko na to prudko prepadla jeho hodnota približne o 50%. To rozvírilo diskusie o budúcnosti digitálnej meny, najmä Bitcoinu. Nahradia niekedy tieto alternatívne meny konvenčné peniaze a stanú sa bežnou súčasťou našich životov ako eurá alebo doláre? Ďalšou variantou je, že tento trend bude trvať určité obdobie, až postupne zhasne plameň aj poslednej platforme zo širokej škály aktuálnych kryptomien? Odpoveď by nám mohol dať vývoj Bitcoinu...

 

 

img

 

Bitcoin - súčasnosť

Bitcoin je decentralizovaná mena využívajúca technológiu peer-to-peer, ktorá umožňuje, aby všetky funkcie, ako je emisia meny, spracovanie a overovanie transakcií, vykonávala kolektívne sieť. Zatiaľ čo táto decentralizácia umožňuje fungovanie Bitcoinu bez zásahov a manipulácie národných vlád, na druhú stranu však neexistuje žiadny ústredný orgán, ktorý by zabezpečil jej hladké fungovanie alebo stabilnú hodnotu meny. Bitcoiny sa tvoria digitálne prostredníctvom procesu "ťaženia", ktorý vyžaduje výkonné počítače na riešenie zložitých algoritmov a výpočtov. V súčasnosti je vytvorených už 16.415.650 Bitcoinov a ich celkové množstvo naprogramované v zdrojovom kóde je 21 miliónov. Vyťaženie posledného Bitcoinu sa predpokladá v priebehu roku 2020.

 

img

Tieto vlastnosti odlišujú Bitcoin od konvenčných mien, ktoré sú plne podporované národnými vládami. Emisia akejkoľvek svetovej meny je vysoko centralizovaná činnosť pod dohľadom národnej centrálnej banky. Národná banka reguluje kvantitu emitovanej meny v súlade s cieľmi jej menovej politiky, čiže teoreticky neexistuje horná hranica množstva takýchto peňazí. Navyše, vklady v domácej mene sú vo všeobecnosti poistené proti bankrotu bánk národnými vládami. Bitcoin však také mechanizmy podpory nemá. Hodnota Bitcoinu je závislá od toho, čo sú zaňho investori ochotní zaplatiť v reálnom čase. Ak však nejaká burza kryptomien krachne, tak klienti už nemajú žiadnu šancu získať ich späť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies