Inventarizácia Národného pokladu ukázala nezrovnalosti za asi 870-tisíc eur, správca Nadácie MS to odmieta

NETKY.SK • 29 Jún 2017, 18:15 • 2 min
Inventarizácia Národného pokladu ukázala nezrovnalosti za asi 870-tisíc eur, správca Nadácie MS to odmieta

BRATISLAVA - Inventarizácia Národného pokladu ukázala, že v rámci zbierky chýba časť evidovaného zlata. Uvádza sa to vo vyhlásení Matice slovenskej, pod ktorým sú podpísaní predseda organizácie Marián Tkáč ako aj správca Maroš Smolec.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie predsedu Matice slovenskej (MS) Mariána Tkáča násilným spôsobom otvoriť bezpečnostnú skriňu so zámerom zistiť aktuálny stav kovovej časti Národného pokladu SR, umiestneného v budove Matice v Martine, bolo nelegitímne. Nadácia MS podala z dôvodu nezákonného otvorenia trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Vo vyhlásení to uviedol správca Nadácie MS Jozef Steiner.

 

"Takmer tri mesiace bol tento čin, spočívajúci vo vyvŕtaní zámkov a následnom zmocnení sa obsahu trezoru, prísne utajovaný. Rozhodne odmietam tvrdenia, že Nadácia MS nechcela spolupracovať pri otvorení trezoru a inventarizácii kovovej časti Národného pokladu SR," zdôraznil Steiner.

 

Doplnil, že po predchádzajúcej písomnej dohode požiadala Nadácia MS 9. februára 2017 vedenie Matice o sprístupnenie priestorov za účelom vykonania periodickej inventarizácie, keďže členovia správnej rady Nadácie MS nemajú voľný prístup do priestorov Matice.

 

"Vedenie MS zmarilo pripravenú inventarizáciu vyhlásením, že Matica je vlastníčkou celej zbierky a mieni sa jej ujať vydržaním. V tejto súvislosti vyhlasujem, že predmetný hnuteľný majetok nemala a nemá MS vo svojej účtovnej evidencii. Bola to práve Nadácia MS, ktorá v snahe nevyhrocovať vzájomné vzťahy navrhla 25. marca 2017 venovať celú kovovú časť Národného pokladu SR Matici. Túto ponuku vedenie a výbor MS rázne odmietli," podotkol správca Nadácie MS.

 

"Dôrazne odmietam tendenčné tvrdenie, že za obdobie môjho výkonu funkcie správcu od roku 2012 došlo k úbytku, teda k strate zlata z kovovej časti národného pokladu alebo k porušeniu zákona o účtovníctve. Notárska zápisnica z preberacej inventúry v roku 2012 vyvracia skutočnosti uvádzané MS o otvorení bezpečnostnej skrine. Od roku 2006, kedy bola kovová časť Národného pokladu SR prevezená z VÚB banky až dodnes, nemali členovia orgánov nadácie bez povolenia MS vstup do jej chránených priestorov," dodal Steiner.

 

Za nepravdivé označil aj tvrdenie, že obrazy Vincenta Hložníka boli z dôvodu nedbalosti Nadácie MS poškodené. "Obrazy boli so súhlasom nadácie a ubezpečením zo strany MS, že je o ne odborne postarané, uložené od počiatku ich darovania v MS, ktorá ich využívala na organizovanie výstav a prezentáciu," doplnil správca Nadácie MS.

 

"Medializované tvrdenie predsedu MS, že z kovovej časti Národného pokladu SR údajne chýba niekoľko predmetov z drahých kovov, je s ohľadom na násilný spôsob nelegitímneho vniknutia do trezoru bez prítomnosti druhej strany a bez podrobnej inventúry nielen predčasné, ale pochybné a účelové. Opätovne upozorňujem na fakt, že MS objektívne nepreukázala vlastníctvo kovovej časti národného pokladu. V súvislosti so stupňujúcou sa diskreditačnou kampaňou mojej osoby zo strany vedenia MS zvažujem podniknúť príslušné právne kroky na ochranu osobnosti," uzavrel Steiner.

 

"Po dlhých rokoch sa Matica slovenská rozhodla otvoriť bezpečnostnú skriňu uloženú v matičnej budove v Martine, aby zistila aktuálny stav kovovej časti zbierky na Národný poklad," uvádza sa vo vyhlásení s tým, že po úvodnej inventarizácii za prítomnosti notára sa podarilo zistiť, že Nadácia Matice slovenskej nevenovala jej správe zákonom požadovanú pozornosť.

 

"Pri kontrole za dohľadu štátnej notárky sa zistilo, že niekoľko desiatok obálok, v ktorých boli umiestnené predmety zo zlata, bolo otvorených a ich obsah nezodpovedal inventarizačným zoznamom na obálkach. Chýba niekoľko desiatok predmetov zo zlata, čo chce Matica počas dôkladnej inventarizácie aj za účasti predstaviteľov Nadácie Matice slovenskej podrobnejšie preveriť," konštatuje vedenie Matice.

 

Vedenie v tejto súvislosti pripomína, že časť zbierky na Národný poklad bola nelegitímne investovaná do Podielového družstva Slovenské investície, ktoré skrachovalo. "A tak vlastník zbierky, ktorým nie je nikto iný, ako slovenský národ, prišiel vinou Nadácie Matice slovenskej o približne 26 miliónov slovenských korún, teda asi 870-tisíc eur," uvádza sa vo vyhlásení.

Počas kontroly prišlo vedenie Matice aj na to, že zbierka obrazov, v ktorej dve tretiny predstavuje dar výtvarníka Vincenta Hložníka Slovensku a ktoré boli v správe nadácie, bola z dôvodu jej nedbalosti poškodená, avšak nie tak, aby boli diela znehodnotené. "Matica slovenská aktívne komunikuje so Slovenskou národnou galériou, ktorá prisľúbila pomoc pri reštaurácii," uvádza sa vo vyhlásení.

Národný poklad vyzbierali po vzniku samostatného Slovenska v období od roku 1993 do roku 1996. Správcom pokladu je Nadácia Matice slovenskej. Okrem kovovej časti je jeho súčasťou aj časť tvorená umeleckými obrazmi a tiež peňažná časť. Matica slovenská sa v minulosti sporila s nadáciou o prístup k pokladu. Nadáciu pôvodne zriadila Matica spolu s Národnou bankou Slovenska a niektorými podnikmi. Neskôr však vtedajší predseda Matice Jozef Markuš nadáciu od Matice odpojil, preto nemala Matica nad pokladom úplnú kontrolu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies