Navrhované zmeny pre Schengen sú útokom na základné práva Európanov

NETKY.SK • 12 Jún 2012, 07:18 • 2 min
Navrhované zmeny pre Schengen sú útokom na základné práva Európanov

Navrhované zmeny pre Schengen sú útokom na základné práva Európanov - Politika Európsky parlament (EP) bude dôrazne bojovať proti plánu ministrov vnútra zo 7. júna na zmenu právneho základu pre hodnotenie fungovania Schengenu, tvrdí predseda EP Martin Sch

slovakia

left justify in out

img

Európsky parlament (EP) bude dôrazne bojovať proti plánu ministrov vnútra zo 7. júna na zmenu právneho základu pre hodnotenie fungovania Schengenu, tvrdí predseda EP Martin Schulz.
      "Rozhodnutie ministrov vnútra bolo ostro kritizované takmer všetkými politickými skupinami EP, ktoré ho vnímajú ako útok na základné práva občanov EÚ," upozornil Schulz v pondelok večer na otvorení júnového plenárneho zasadnutia europarlamentu. 
      Dodal, že v tejto súvislosti telefonicky hovoril s predstaviteľmi Dánska, ktoré predsedá EÚ, a dánskemu ministrovi vnútra Mortenovi Bödskovovi i dánskej premiérke Helle Thorningovej-Schmidtovej vysvetlil, že Európsky parlament bude dôrazne bojovať proti akémukoľvek pokusu o obmedzenie základných práv občanov EÚ.
      Predseda EP vo svojom preslove varoval novozvoleného srbského prezidenta Tomislava Nikoliča pred prepisovaním dejín. 
      Pripomenul, že genocída v Srebrenici a zločiny proti ľudskosti boli medzinárodne uznané, okrem iného aj Medzinárodným súdnym dvorom, a vyjadril nádej, že Srbsko neopustí cestu regionálneho zmierenia, lebo tak by opustilo aj cestu do Európy.
      Schulz zároveň upriamil pozornosť pléna na prebiehajúce procesy proti laureátkam Sacharovovej ceny. Vyzval na spravodlivý súdny a odvolací proces Leyly Zanovej, ktorá bola odsúdená na základe tureckej protiteroristickej legislatívy. 
      Turecko podpísalo Európsky dohovor o ľudských právach a EP očakáva, že ho bude dodržiavať, uviedol Schulz a dodal, že počas jeho oficiálnej návštevy Turecka spred dvoch týždňov mu Leyla Zanová ďakovala za neochvejnú podporu europarlamentu.
      Odvolací proces s ďalšou laureátkou Sacharovovej ceny, Egypťankou Asmou Mahfúzovou, sa začne 17. júna. Predseda EP informoval poslancov, že požiadal šéfku európskej diplomacie Catherine Ashtonovú, aby zabezpečila prítomnosť vyslanca EÚ na tomto procese.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies