Potvrdzuje sa temný scenár: Mŕtvych v Londýne je najmenej šesť desiatok

NETKY.SK • 18 Jún 2017, 11:15 • 2 min
Potvrdzuje sa temný scenár: Mŕtvych v Londýne je najmenej šesť desiatok

LONDÝN - Pri masívnom požiari bytového domu v Londýne z tohto týždňa zomrelo prinajmenšom 58 ľudí. Oznámil to šéf londýnskej polície Stuart Cundy. Po smrti je podľa neho zrejme všetkých 28 ľudí, ktorí sú v súčasnosti nezvestní - do tohto počtu sú zahrnuté aj neidentifikované telá v márnici. Tridsať obetí požiaru polícia potvrdila už v piatok. V nemocnici zostáva stále ešte 19 zranených, desať z nich je v kritickom stave. Až dnes sa podarilo oficiálne identifikovať prvú z obetí.

slovakia

left justify in out

Kým mŕtvych podľa očakávania pribúda, rastie zlosť pozostalých. Pobúrila ich reakcia premiérky Mayovej, ktorá sa vyhýba odpovediam, aj stále silnejším pochybnostiam o tom, či bolo v budove všetko v poriadku.

 

Agentúra Reuters sa zaoberala otázkou, či je v Británii používanie obkladového materiálu s jadrom PE legálne. Odborníci na požiarnu bezpečnosť uvádzajú, že sa tento typ obkladu nemá na výškové budovy používať, pretože sa ním oheň ľahko šíri. Prípady rýchlych požiarov boli z týchto dôvodov zaznamenané napríklad na výškových budovách v Dubaji.

 

Výrobca obkladového systému Reynobond neodporúča použitie dosiek s polyetylénovým jadrom k obkladu budov vyšších ako desať metrov. "Ak je budova vyššia ako hasičské rebríky, musí sa použiť nehorľavý materiál," stojí v brožúre. Vydala ju firma Arconic Architectural Products, ktorá je zodpovedná za propagáciu výrobkov americkej spoločnosti Arconic, ktorá firmu Reynobond vlastní. K obkladu výškového domu boli pri nedávnej rekonštrukcii použité práve panely s týmto jadrom. Oprava bola dokončená vlani.

 

Rekonštrukciu bytového bloku s 24 poschodiami vykonávala stavebná firma Rydon Group. Podľa nej bola oprava vykonaná podľa "všetkých kontrolných požiadaviek s ohľadom na požiarnu ochranu a zdravotný štandard".

 

 

V stavebnej dokumentácii z roku 2015, ktorá slúžila ako podklad rekonštrukcie, je stavba opísaná ako blok z betónu a tehál, ktorý bude obložený izolačnými panelmi Reynobond.

 

Britská premiérka Theresa Mayová čelí silnejúcej kritike za svoj prístup k obetiam tragédie. Pri návšteve miesta požiaru sa s nimi nestretla a podľa kritikov sa k celému prípadu vyjadruje hmlisto a nereaguje na volanie po dôraznom vyšetrení okolností. Pozostalých prijala až dnes po vlne odporu. Ministerská predsedníčka tiež sľúbila vytvoriť fond s piatimi miliónmi libier na pomoc obetiam. Trosky budovy prehľadávajú vyšetrovatelia a záchranári so psami, aj keď vzdali nádej, že by v horných poschodiach ešte našli niekoho živého. Blízké stanice hromadnej dopravy sú uzavreté z obavy, že z budovy budú odpadávať obhorené časti.

 


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies