Štítna žľaza ovplyvňuje telo i myseľ

NETKY.SK • 17 Jún 2017, 10:02 • 2 min
Štítna žľaza ovplyvňuje telo i myseľ

BRATISLAVA - Až u desiatich percent celkovej populácie sa v priebehu života vyskytne ochorenie štítnej žľazy, osemkrát častejšie u žien ako u mužov, nejde teda o malý zdravotný problém.

slovakia

left justify in out

Iba každý druhý pacient si však je svojho ochorenia vedomý. Ľudia podceňujú nešpecifické príznaky, ako je napríklad únava, pocit nepokoja, depresívna nálada, obtiažna koncentrácia alebo problém so spánkom.

 

Medzi základné ochorenie štítnej žľazy patrí jej znížená alebo naopak zvýšená funkcia, zápaly a nádory. Niektoré z nich nepredstavujú pre pacienta žiadne veľké nebezpečenstvo, iné môžu znamenať ohrozenie zdravia i života, a to nielen pacientov samotných, ale v prípade žien môžu ohroziť aj tehotenstvo a vývoj plodu.

 

Ak štítna žľaza produkuje hormónov málo, alebo naopak moc, prejaví sa to na fyzickom aj psychickom zdraví človeka. Keď sa choroba odhalí včas, väčšinou je dobre liečiteľná a nezanecháva žiadne trvalé následky, v rozvinutom štádiu, závažne zasahuje do života, ktorý môže aj ohroziť.

 

Správna funkcia štítnej žľazy je dôležitá od vnútromaternicového vývoja až po neskorý vek, v určitých životných etapách je jej význam úplne kľúčov.

 

Príznaky ochorenia štítnej žľazy ľudia často prehliadajú, pretože sa mylne domnievajú, že sú ľahko rozpoznateľné a neprehliadnuteľné. Na druhú stranu pacienti nezriedka pokladajú za prejavy ochorenia štítnej žľazy rad ťažkostí, ktoré so štítnou žľazou súvisieť nemusia. Typickým príkladom je priberanie na váhe. Z výsledkov celosvetového prieskumu vyplýva, že takmer polovica žien (49%) považuje únavu, pocit nepokoja a netrpezlivosti alebo ťažkosti so spánkom za dôsledok svojho životného štýlu. Len zhruba tretina žien dala do spojitosti so štítnou žľazou neschopnosť koncentrácie v práci alebo v škole (30%) a nedostatok záujmu o čokoľvek (33%). Zato v prípade priberanie alebo ubúdania na váhe napadla súvislosť so štítnou žľazou 70% respondentiek. Takmer tretina opýtaných žien (31%) nevie vysvetliť, aké ochorenie štítnej žľazy sa môžu vyskytovať.

 

Príznaky hypotyreózy: zimomravosť, únava, svalová slabosť, chladná a suchá koža, vypadávanie vlasov, pokles libida, spomalenie srdcovej činnosti, poruchy menštruačného cyklu, porucha pamäti.

 

Príznaky hypertyreózy: búšenie srdca, potenie, tras rúk, neznášanlivosť tepla nervozita, nespavosť, únava, úbytok svalovej hmoty a svalová slabosť, potenie, rednúce vlasy.
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies