Cena princeznej Astúrskej za literatúru poputuje vďaka Zagajewskému do Poľska

NETKY.SK • 8 Jún 2017, 17:56 • 2 min
Cena princeznej Astúrskej za literatúru poputuje vďaka Zagajewskému do Poľska

OVIEDO - Laureátom tohtoročnej Ceny princeznej Astúrskej v kategórii literatúra sa stal 71-ročný poľský spisovateľ, lyrik a esejista Adam Zagajewski.

slovakia

left justify in out

Ako dnes informovala príslušná nadácia zo španielskeho Ovieda, poľského literáta vybrala v konkurencii 38 kandidátov z 23 krajín. Jeho dielo spája reflexiu o stvorení s intenzívnym spomínaním a západnou tradíciou smútku týkajúceho sa exilu, uviedla odborná porota.

 

Zagajewski, ktorý sa v polovici 70. rokov zaradil medzi signatárov Listu 59, protestujúceho proti zmenám v ústave bývalej Poľskej ľudovej republiky, sa následne musel zmieriť so zákazom publikovania vo svojej vlasti. Obdobie rokov 1982-2002 strávil vo francúzskom exile, po návrate do Poľska sa usadil v Krakove.

 

Charakteristickými prvkami v autorovej tvorbe komplikovaných voľných veršov sú nielen zem, vzduch, voda a oheň, ale aj cestovanie, hudba a miesta európskeho kultúrneho dedičstva.

 

Jeden z najvýznamnejších predstaviteľov súčasnej poľskej literatúry je laureátom celého radu národných i zahraničných ocenení vrátane Ceny Kurta Tucholského (1985), Prix de la Liberté (1987) či Ceny Heinricha Manna (2015) a Ceny Jeana Améryho (2016), ako aj poľských štátnych vyznamenaní.

 

Ceny princeznej Astúrskej (donedávna Ceny princa Astúrskeho) sú považované za akési španielske Nobelove ceny. Ich premenovanie súvisí so zmenou na španielskom tróne, na ktorom kráľa Juana Carlosa nahradil Filip VI., ktorý až do nástupu na trón nosil titul princ Astúrsky, patriaci následníkovi trónu v pyrenejskej monarchii. Po nástupe Filipa VI. na trón prešiel tento titul v ženskej forme na jeho osemročnú dcéru Leonor, ktorá sa stala korunnou princeznou.

Prestížne ocenenia sa každoročne udeľujú v ôsmich kategóriách, pričom sú dotované sumou po 50.000 eur.

 

Medzi laureátmi literárnej Ceny princa Astúrskeho boli v uplynulých rokoch okrem iných aj Günther Grass (Nemecko), August Monterros (Guatemala), Doris Lessingová (V.Británia), Arthur Miller (USA), Fatima Mernissiová (Maroko), Susan Sontagová (USA), Claudio Magris (Taliansko), Nélide Piňonová (Brazília) či Paul Auster (USA). V ostatných rokoch pribudli do zoznamu laureátov tejto ceny aj Amos Oz (Izrael), Margaret Attwoodová (Kanada), Ismail Kadare (Albánsko), francúzsky spisovateľ libanonského pôvodu Amin Maalouf, kanadský básnik, skladateľ a pesničkár Leonard Cohen, Philipp Roth (USA), Antonio Muňoz Molina (Španielsko) a John Banville (Írsko).

 

V predminulom roku získal Cenu princeznej Astúrskej Leonardo Padura Fuentes (Kuba) a vlani americký spisovateľ Richard Ford.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies