Stalo sa 17. júna

NETKY.SK • 17 Jún 2012, 12:01 • 2 min
Stalo sa 17. júna

Stalo sa 17. júna - Life style 17.

slovakia

left justify in out

img

17. júna Deň otcov Svetový deň boja proti dezertifikácii a suchu (OSN)
Narodenia
1909 - narodil sa český herec Karel Höger, jedna z najvýraznejších osobností českého divadla a filmu. Začínal v Zemskom divadle v Brne a v rokoch 1940 až 1977 bol členom Národného divadla v Prahe. Počas vojnových rokov nakrútil napríklad filmy Za tichých nocí, Turbina či Modrý závoj. Neskôr sa uplatnil v životopisných filmoch Mikoláš Aleš, Z mého života a medzi jeho ďalšie významné filmy patria Krakatit, Jan Hus, Jan Žižka, Občan Brych, Ošklivá slečna, Zlatá reneta, Dita Saxová, Noc na Karlštejně a i. V televízii účinkoval napríklad vo filme Romeo a Julie na konci listopadu, či v seriáli Byl jednou jeden dům. Venoval sa aj pedagogickej činnosti. Karel Höger mal stvárniť hlavnú postavu primára Sovu v televíznom seriáli Nemocnice na kraji města, no 4. mája 1977 zomrel a hlavnú postavu po ňom prevzal slovenský herec Ladislav Chudík.
1930 - narodil sa herec Ernest Šmigura, dlhoročný člen Divadla Andreja Bagara v Nitre, kde pôsobil od r. 1960. Hral napríklad v inscenáciách U nás taká obyčaj, Smrť Ďurka Langsfelda, Pomocník, Herodes a Herodias, Krysiar, Tom Sawyer, 1 + 1 = 3, Fidlikant na streche, Grék Zorba, Čajka, Príbehy obyčajného šialenstva, Mariša, Peter Pan, Svätenie jari, Šoumeni, Búrlivé výšiny. Stvárnil aj množstvo menších postáv v televíznych inscenáciách a rozprávkach, účinkoval vo filme Eduarda Grečnera Jaškov sen. Zomrel v roku 2007.
1939 - narodil sa poľský režisér a scenárista Krzysztof Zanussi. Po štúdiách sa k profesionálnemu filmu dostal prostredníctvom amatérskych filmových klubov. Nakrútil vyše tridsať dlhometrážnych autorských filmov pre kiná a televíziu. Scenáre k filmom si písal zväčša sám a svojou tvorbou sa zaradil k hlavným predstaviteľom "kina morálneho nepokoja", ktoré reflektovalo spoločenskú situáciu v Poľsku od 60. do 80. rokov. Jeho celovečerným debutom bol film Štruktúra kryštálu. Nasledovali významné filmy Rodinný život, Štvrťročná bilancia, Ochranné sfarbenie, Špirála, Konštanta, Kontrakt, Imperatív, Persona Non Grata. Jeho prácu ocenili na festivaloch po celom svete. Za film Rok pokojného slnka mu udelili na festivale v Benátkach Zlatého leva. Film získal i nomináciu na Zlatý glóbus v kategórii cudzojazyčný film. Pôsobil aj ako divadelný a operný režisér a je autorom kníh O strihu v amatérskom filme a Rozhovory o amatérskom filme. Spolu s ďalším významným poľským režisérom Andrzejom Wajdom získal na začiatku 80. rokov Zvláštnu cenu newyorských filmových kritikov za umelecké majstrovstvo a nezávislého ducha, ktoré prinášajú vo svojich filmoch.
1943 - narodil sa americký hudobník Barry Manilow, vl. m. Barry Alan Pincus. Preslávil sa hitom Mandy. Nahral desiatky albumov ako napríklad Tryin' to Get the Feeling, This One's for You, If I Should Love Again, Swing Street, Here at the Mayflower, Scores a i.
1964 - narodil sa český herec Ivan Franěk. Vyštudoval pražskú DAMU, no ako divadelný a filmový herec sa uplatňuje najmä vo Francúzsku a Taliansku. Účinkoval napríklad vo filme Alice Nellis Tajnosti, ktorý získal Českého leva ako najlepší film roka 2007, či kriminálnej dráme Hodinu nevíš... .
1980 - narodila sa americká tenistka Venus Williams. Niekdajšia tenisová jednotka svetového rebríčka WTA vo dvojhre aj štvorhre žien (2002), držiteľka troch zlatých olympijských medailí - z OH v Sydney 2000 - vo dvojhre aj vo štvorhre a z OH v Pekingu 2008 vo štvorhre. Sedemkrát vyhrala grandslamové turnaje vo dvojhre - Wimbledon (2000, 2001, 2005, 2007, 2008) a US Open (2000, 2001). Vo štvorhre má 12 grandslamových titulov. V roku 2010 ohlásila koniec športovej kariéry, no neskôr sa vrátila na kurty. Jej mladšia sestra Serena patrí tiež medzi najlepšie tenistky sveta.
Úmrtia
2002 - zomrela herečka a speváčka Zora Kolínska. Bola členkou Krajového divadla v Trnave, v Bratislave hrala v Divadle poézie, v Divadle na Korze a na Novej scéne. V roku 1990 bola jednou zo zakladajúcich členov divadla Astorka Korzo ´90. Za stvárnenie úlohy Akuliny v hre Maxima Gorkého Scény z domu Bessemenovovcov získala DOSKY ´98 - Cenu za najlepší ženský herecký výkon sezóny 1997/1998. Moderovala tiež televíznu reláciu Repete. Narodila sa v roku 1941.
Ostatné udalosti
1972 - v USA vypukol politický škandál známy ako Aféra Watergate. Päť pracovníkov aparátu republikánskeho prezidenta Richarda Nixona zatkli za vlámanie sa do ústredia Demokratickej strany v komplexe Watergate vo Washingtone. Pri vyšetrovaní vyšlo najavo, že účelom vlámania bolo umiestniť do budovy odpočúvacie zaradenie. Aféra Watergate odhalila nezákonné praktiky v americkej politike, prezident Richard Nixon pod tlakom dôkazov 9. augusta 1974 odstúpil z funkcie.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies