Slovensko zvyšuje jadrovú bezpečnosť: Konštatuje to Správa Úradu jadrového dozoru SR

NETKY.SK • 7 Jún 2017, 11:37 • 2 min
Slovensko zvyšuje jadrovú bezpečnosť: Konštatuje to Správa Úradu jadrového dozoru SR

BRATISLAVA - Slovensko plní Dohovor o jadrovej bezpečnosti.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo Správy Úradu jadrového dozoru (ÚJD) SR o priebehu a výsledkoch 7. posudzovania Národnej správy Slovenskej republiky v zmysle Dohovoru o jadrovej bezpečnosti, ktorú dnes schválila vláda SR. "Možno konštatovať, že Slovenská republika plní ustanovenia dohovoru a v oblasti zvyšovania bezpečnosti jadrových zariadení sa zaraďuje na popredné miesto," spresnil v správe ÚJD.

 

V dňoch 27. marca až 7. apríla sa uskutočnilo v sídle Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vo Viedni za účasti 77 štátov (vrátane Spoločenstva Euratom) posudzovacie zasadnutie k stavu jadrovej bezpečnosti jadrových zariadení. "Slovenská národná správa bola prezentovaná predsedníčkou ÚJD SR Martou Žiakovou a bola mimoriadne kladne hodnotená ostatnými zmluvnými stranami dohovoru," konštatoval ďalej vo vládnom materiáli ÚJD.

 

Ďalšie posudzovacie zasadnutie, na ktoré Slovensko predloží na medzinárodné posúdenie inovovanú správu o stave bezpečnosti jadrových zariadení, bude v roku 2020.

 

Dohovor o jadrovej bezpečnosti - Convention on Nuclear Safety (CNS) je prvým medzinárodnoprávne záväzným dokumentom v oblasti jadrovej bezpečnosti. Bol vypracovaný s cieľom sformulovať základné organizačné, technické a legislatívne požiadavky na zabezpečenie vysokej úrovne jadrovej bezpečnosti na celom svete. V národnej správe každá zmluvná strana predkladá správu o opatreniach, ktoré prijala, respektíve prijíma na realizáciu každého zo záväzkov obsiahnutých v článkoch dohovoru. Dohovor pre Slovenskú republiku nadobudol platnosť 24. októbra 1996.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies