Pocta pre Liama Neesona! Kráľovná Alžbeta II. ho ocenila Radom britského impéria

NETKY.SK • 6 Jún 2017, 15:49 • 2 min
Pocta pre Liama Neesona! Kráľovná Alžbeta II. ho ocenila Radom britského impéria

Ballymena - Severoírsky herec William John Neeson za úlohu Oskara Schindlera vo filme režiséra Stevena Spielberga - Schindler's List (Schindlerov zoznam,1993) bol nominovaný na Oscara, Zlatý glóbus aj cenu BAFTA (British Academy of Film and Television Arts). Umelec sa v stredu 7. júna dožíva 65 rokov.

slovakia

left justify in out

William John Neeson (známy pod umeleckým menom Liam Neeson) sa narodil 7. júna 1952 v severoírskom meste Ballymena. O vyššie vzdelanie sa pokúšal v počítačových vedách a fyzike, no čoskoro zistil, že technické smery nie sú jeho šálkou kávy. Pár mesiacov na to ako začal študovať pedagogiku, priplietli sa mu do cesty kurzy drámy. Tie ho uchvátili natoľko, že sa rozhodol pre hereckú dráhu.

 

Počas divadelného predstavenia O myšiach a ľuďoch si ho všimol režisér John Boorman a ponúkol mu úlohu sira Gawain v kultovej snímke Excalibur (1981). Vďaka úspechu filmu sa herec presťahoval do Londýna a po celých sedem rokov sa objavoval ako v divadelných, tak i vo filmových a televíznych inscenáciách. Po úspechoch filmov ako Suspect (Podozrivý, 1987) a Darkman (1990) sa vrátil opäť k divadlu.

 

Po návrate do Severného Írska sa herectvu začal venovať viac a preto sa rozhodol odísť do Belfastu, kde bol po veľmi náročnom konkurze prijatý do Lyric Players Theatre a stal sa konečne plnohodnotným hercom so stálym angažmán. Po načerpaní skúseností sa presunul do Dublinu, kde sa v roku 1977 stal členom Abbey Theatre.

 

Populárny írsky herec Liam Neeson si pri nakrúcaní sci-fi thrilleru Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (Hviezdne vojny: Epizóda I, 1999) presadil erotickú scénu. Jeho prianie bolo v rozpore so zámerom režiséra Georga Lucasa udržať film v medziach rodinnej zábavy. Neeson argumentoval: "Nehovorím tu o odhadzovaní šiat. Chcem len trochu intimity. Musíme predsa uspokojiť aj dospelých". Pred týmito dôvodmi cúvol aj sám režisér.

 

Herec v roku 2000 havaroval, keď mu pri riadení motorky Harley Davidson skočil do dráhy jeleň. Neeson mal pri havárii našťastie na hlave helmu a z motorky vyletel tesne predtým, ako si to namierila presne do stromu, čo mu zachránilo život. Neeson sa zotavil a vo filmovaní pokračoval. Objavil sa aj vo filmoch Gangs of New York (Gangy v New Yorku, 2002) a Love Actually (Láska nebeská, 2003), či Batman Begins (Batman začína, 2005). Diváci ho mohli vidieť v kinách v snímke Unknown (Neznámy, 2011), kde si zahral po boku pôvabnej Diane Kruger.

 

Britská kráľovná Alžbeta II. udelila v roku 2002 írskemu hercovi Rád britského impéria. "Tak nervózny ako pri odovzdávaní Rádu som nebol od stretnutia s Muhammadom Alim. Vskutku sa mi takmer podlamovali kolená," poznamenal ocenený herec, ktorý bol ešte počas svojich študentských rokov amatérskym boxerom.

Írskeho herca a aktivistu za ochranu ľudských práv Liama Neesona vymenovali v roku 2011 za veľvyslanca Detského fondu OSN (United Nations International Children's Emergency Fund - UNICEF).

 

Hviezda strieborného plátna, herec Liam Neeson si v roku 2013 v rodnom severoírskom meste Ballymena prevzal osobne najvyššie miestne vyznamenanie The Freedom of the Borough of Ballymena.

 

Umelec bol ženatý s herečkou Natashou Richardsonovou, ktorá v roku 2009 zomrela počas lyžiarskeho kurzu v kanadskom zimnom rekreačnom stredisku v Quebecu. Tragická nehoda herca bolestne zasiahla. Po krátkej odmlke sa však znovu vrátil pred kamery a stvárnil ďalšie náročné úlohy. V roku 2016 sa objavil v divácky úspešnej snímke A Monster Calls (Volanie netvora: Príbeh života) a v životopisnej dráme The Silent Man (Príbeh Marka Felta, 2017), v ktorom pod menom "Deep Throat" pomohol novinárom Bobovi Woodwardovi a Carlovi Bernsteinovi odhaliť škandál Watergate v roku 1975.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies