Sporné dotácie, ktoré odobril Kotleba, môžu mať dohru na prokuratúre

NETKY.SK • 6 Jún 2017, 14:42 • 2 min
Sporné dotácie, ktoré odobril Kotleba, môžu mať dohru na prokuratúre

BANSKÁ BYSTRICA – Transparentné, zodpovedné a poctivé hospodárenie v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) je jedným z bodov programu, s ktorým ide do volieb o post predsedu BBSK kandidát Ján Lunter. Spolu so svojím tímom ho predstavil dnes na tlačovej besede v Banskej Bystrici.

slovakia

left justify in out

"BBSK dlhodobo zaostáva v oblasti transparentnosti. Chceme sa zamerať na prerozdeľovanie dotácií, kde je neprijateľné, aby župan zasahoval do kompetencií krajských poslancov a samozvane menil listiny k zápisniciam o prerozdelení dotácií," priblížil banskobystrický mestský poslanec Matej Bučko. Za dôležité považuje účasť verejnosti na tomto rozhodovaní, čo vylúči akékoľvek politické zasahovanie do prerozdeľovania.

 

Podľa neho na Úrade BBSK v súčasnosti vládne klientelizmus a správa sa ako rodinný podnik. "Sme za včas oznámené a otvorené výberové konania a zverejňovanie zápisníc z týchto konaní. Chceme presadiť etický kódex volených zástupcov samosprávy a zamestnancov úradu," dodal Bučko. Pripomenul, že na webovej stránke úradu sa musia zverejňovať všetky relevantné dokumenty.

 

Téma prerozdeľovania dotácií rezonuje v BBSK už niekoľko týždňov. Podľa Lunterovho tímu ich mal blokovať šéf kraja Marian Kotleba, údajne preto, že jeho sympatizanti nedostali dotácie v takej výške, ako si predstavoval. Išlo o sumu 170.000 eur, ktoré sa mali rozdeliť medzi viac ako 100 žiadateľov v okresoch Zvolen, Krupina a Detva. Čakali na ne folklórne súbory, malé obce či mládežnícke športové kluby. Krajskí poslanci z uvedených okresov ich prerozdelili už v marci.

 

Úrad BBSK to však poprel. "To, že v dotáciách vznikol chaos, pretože poslanci za okres sa nedokázali medzi sebou dohodnúť, nie je chyba predsedu BBSK, ale rozhašterených poslancov. Predseda môže totiž podpísať len také rozdelenie dotácií, ktoré je schválené podpismi všetkých poslancov z daného okresu, vrátane predsedu poslaneckej komisie. A také rozdelenie dotácií aj podpísal. Následné škriepky medzi poslancami ohľadne výšky dotácií sú ich osobnou záležitosťou a nebudeme ich komentovať," reagoval pred týždňom riaditeľ Úradu BBSK Milan Uhrík s tým, že predseda BBSK podpísal dotácie 29. mája, teda deň pred konaním prvej tlačovej besedy Luntera a jeho tímu zameranej na uvedené dotácie.

 

"Asi zafungovala nejaká hanba a vedenie župy sa zľaklo reakcie verejnosti. Žiadosť o dotáciu pre strelecký klub zmizla zo sveta úplne a dosť babráckym spôsobom - pozmenením listiny o prerozdelení podporených projektov, kde bola táto žiadosť vymazaná," konštatoval dnes Stanislav Horník, nezávislý poslanec Zastupiteľstva BBSK a člen Lunterovho tímu. Už predčasom upozornil, že o dotáciu žiada i strelecký klub, pritom strelnicu vlastní poslanecký kolega a pravá ruka Kotlebu v krajskom parlamente Miroslav Suja.

 

Horník tiež zdôraznil, že výška dotácií pre jednotlivé subjekty, ktorú napokon Kotleba svojím podpisom odobril, nezodpovedá ich pôvodnému prerozdeleniu z marca tohto roka. V tejto súvislosti sa chystá obrátiť na prokuratúru.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies