Z verejného sektora zmiznú v celej Európe papierové faktúry!

NETKY.SK • 5 Jún 2017, 16:23 • 2 min
Z verejného sektora zmiznú v celej Európe papierové faktúry!

BRATISLAVA - Z verejného sektora v celej Európe, vrátane Slovenska, zmiznú papierové faktúry. Všetci verejní obstarávatelia totiž musia od novembra 2018 prejsť na elektronickú fakturáciu. Prikazuje im to eurosmernica z roku 2014 o elektronickej fakturácii vo verejnom obstarávaní.

slovakia

left justify in out

V praxi to znamená, že každá škola, škôlka, mesto, ministerstvo a ďalšie verejné inštitúcie v každom členskom štáte EÚ by mali od konca roka 2018 používať systém, ktorý im umožní prijímať a odosielať tzv. e-faktúry. Súkromných spoločností sa táto povinnosť nedotýka.

 

Niekoľko krokov popredu je vo finančnej automatizácii Estónsko. Krajina sa preslávila úspešnými reformami, elektronizáciou štátnej správy a celkovým rozvojom informačných technológií a ďalších sofistikovaných služieb, ktoré zjednodušili obyvateľom v Estónsku život. Jednou z firiem, ktorá zaviedla finančnú automatizáciu v Estónsku, je technologická skupina Fitek, ktorá je aktívna nielen v pobaltských krajinách, ale aj v Škandinávii, Nemecku či Poľsku.

 

"S počtom obyvateľov päť a pol milióna je Slovensko rýchlo sa rozvíjajúcim trhom, na ktorom ešte strojom čitateľné e-faktúry nie sú rozšírené, a to chceme využiť. V Európe je veľa spoločností, ktoré prijímajú len elektronické faktúry. V procesoch elektronickej správy dokumentov, e-fakturácie, e-archivácie a celkovej finančnej automatizácie vieme byť s našim know-how na Slovensku nápomocní," zdôvodnil vstup na náš trh prezident skupiny Fitek Mait Sooaru.

 

Celý proces finančnej automatizácie sa dá zvládnuť, dokonca mnohé postupy v účtovníctve zjednodušuje. "Niektoré slovenské spoločnosti už pripravovanú európsku smernicu zachytili a o naše riešenia pre faktúry prejavili záujem," dodal riaditeľ spoločnosti Fitek na Slovensku Ján Mindek.

 

Technologická spoločnosť Fitek pôsobí na trhu finančnej automatizácie. Pôsobí v Estónsku, Lotyšku, Litve a na Slovensku. Celkovo zamestnáva 140 ľudí. Neauditovaný obrat skupiny Fitek v pobaltských štátoch dosiahol v roku 2016 sumu 11,6 milióna eur.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies