Štáty americkej Únie zakladajú vlastnú klimatickú alianciu

NETKY.SK • 2 Jún 2017, 12:41 • 2 min
Štáty americkej Únie zakladajú vlastnú klimatickú alianciu

NEW YORK - Newyorský guvernér Andrew Cuomo v noci nadnes oznámil plán na založenie Americkej klimatickej aliancie na úrovni jednotlivých štátov Únie. Ide o reakciu na rozhodnutie prezidenta USA Donalda Trumpa o odstúpení USA od parížskej dohody o klíme.

slovakia

left justify in out

Cuomo sa na založení klimatickej aliancie dohodol s guvernérom štátu Kalifornia Jerrym Brownom a guvernérom štátu Washington Jayom Insleem.

 

"V prípade, že administratíva nebude konať v duchu klimatickej dohody (#ActOnClimate), štáty budú," zdôraznil vo svojom tweete Cuomo v reakcii na Trumpovo rozhodnutie odstúpiť od parížskej klimatickej dohody z roku 2015.

 

Bývalý americký prezident Barack Obama, ktorý v roku 2016 v mene USA parížsku dohodu podpisoval, v odmietavej reakcii na Trumpovo rozhodnutie vyjadril presvedčenie a optimizmus, že mestá a štáty americkej Únie budú dohodu z Paríža rešpektovať.

 

Dôkazom je aj vyhlásenie primátora Pittsburghu Billa Peduta, ktorý avizoval, že jeho mesto bude aj napriek postoju federálnej vlády dodržiavať parížsku dohodu "v záujme našich ľudí, našej ekonomiky a budúcnosti".

 

Práve Pittsburgh bol jedným z miest, o ktorom sa Trump zmienil vo svojom prejave ohlasujúcom vystúpenie USA z parížskej dohody.

 

x x x

 

Bývalý americký viceprezident Al Gore vo svojom vyhlásení zverejnenom v noci nadnes ostro kritizoval Trumpovo rozhodnutie ako "nezodpovedný a neobhájiteľný krok", ktorý "podkopáva postavenie Ameriky vo svete a môže ohroziť schopnosť ľudstva riešiť klimatickú krízu včas". Gore však súčasne upozornil, že Trumpov krok je v hlbokom rozpore s tým, čo si väčšina Američanov želá od svojho prezidenta.

 

"Bez ohľadu na to, čo (Trump) robí, zabezpečíme, aby nevyhnutný prechod našej ekonomiky k čistej energii pokračoval," dodal Gore.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies