Vinník úteku väzňa Behana je i naďalej neznámy

NETKY.SK • 2 Jún 2017, 10:49 • 2 min
Vinník úteku väzňa Behana je i naďalej neznámy

TRNAVA – Zatiaľ jediným trestom za útek odsúdeného Ľubomíra Behana z výkonu trestu odňatia slobody je prepustenie troch väzenských dozorcov zo Zboru väzenskej a justičnej stráže.

slovakia

left justify in out

Behan utiekol pred rokom zo strelnice v tesnom susedstve leopoldovskej väznice, kde šiesti odsúdení pracovali. Chytili ho až v októbri minulého roku v rodičovskom dome v Ostrove pri Piešťanoch.

Polícia krátko po jeho úteku začala trestné stíhanie pre marenie úlohy verejným činiteľom a porušovanie dozornej služby, zatiaľ však nikoho neobvinila. Vyšetrovateľ podľa trnavskej policajnej hovorkyne Márie Linkešovej naďalej vykonáva procesné úkony v zmysle Trestného poriadku.

Odsúdený Behan bol vo väzení na osem rokov a osem mesiacov za lúpež. Jeho zaradenie na pracovisko mimo prísne stráženého väzenia bolo v súlade so zákonom o výkone trestu odňatia slobody, poriadkom pre výkon trestu, ako aj s internými predpismi.

 

Zo strelnice, ktorá je za múrmi väznice, utiekol 2. júna minulého roku. Veliteľ eskorty nahlásil mimoriadnu udalosť na operačné stredisko s polhodinovým meškaním, dovtedy ho dozorcovia skúšali nájsť sami. Odsúdeného potom neúspešne hľadali desiatky policajtov a príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže aj so psami.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská krátko po mimoriadnej udalosti navštívila Ústav na výkon trestu odňatia slobody v Leopoldove, útek vtedy označila za zlyhanie jednotlivcov, nie za systémovú chybu. Podľa generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Milana Ivana traja dozorcovia neboli na svojich miestach a neplnili si svoje povinnosti. Išlo pritom o skúsených dozorcov, ktorí boli v zbore 8, 12 a 26 rokov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies