Izrael je sklamaný z odkladu termínu presťahovania americkej ambasády do Jeruzalema

NETKY.SK • 2 Jún 2017, 07:13 • 2 min
Izrael je sklamaný z odkladu termínu presťahovania americkej ambasády do Jeruzalema

WASHINGTON - Izrael "sklamala" skutočnosť, že americký prezident Donald Trump okamžite nepresťahuje veľvyslanectvo USA z Tel Avivu do Jeruzalema.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Trump v uplynulom týždni navštívil Izrael a rokoval s Netanjahuom. Izraelský premiér už v minulosti vyzval všetky štáty, s ktorým má jeho krajina nadviazané diplomatické vzťahy, aby svoje veľvyslanectvá presunuli do Jeruzalema, ktoré Izraelčania považujú za svoje večné hlavné mesto.

 

Netanjahu zároveň prostredníctvom citovaného vyhlásenia vyjadril nádej, že Trump svoj sľub jedného dňa naplní. "Napriek tomu, že nás sklamalo, že veľvyslanectvo sa teraz nepresťahuje, oceňujeme, že prezident Trump dnes vyjadril priateľstvo Izraelu a svoj záväzok presunúť veľvyslanectvo v budúcnosti," dodal.

 

Naopak, palestínsky prezident Mahmúd Abbás Trumpovo rozhodnutie odložiť sťahovanie ambasády USA v Izraeli ocenil. Toto rozhodnutie je "dôležitým pozitívnym krokom, ktorý zvyšuje šance na dosiahnutie mieru".

 

"Je to seriózny dôkaz, že USA majú snahu o mier a budovanie mostov dôvery," povedal pre palestínsku tlačovú agentúru WAFA hovorca prezidenta Abbása. Palestínska strana je podľa hovorcu pripravená pokračovať v spolupráci s prezidentom Trumpom a jeho vládou na dosiahnutí spravodlivého a trvalého mieru.

 

Trump presťahovanie ambasády do Jeruzalema označoval počas svojej predvolebnej kampane za jednu z najväčších priorít pre prvé dni po nástupe do funkcie.

 

Biely dom terajšie rozhodnutie prezidenta vysvetlil tým, že Trump chce maximalizovať šance na uzatvorenie mierovej dohody medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.

 

"Otázkou nie je, či sa veľvyslanectvo presťahuje, ale kedy," komentoval situáciu hovorca Bieleho domu Sean Spicer.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies