Kanadským vedcom sa podaril zázrak, ich liečba pomohla zastaviť príznaky zákernej choroby

NETKY.SK • 1 Jún 2017, 13:05 • 2 min
Kanadským vedcom sa podaril zázrak, ich liečba pomohla zastaviť príznaky zákernej choroby

OTAWA – Radikálna liečba aplikovaná kanadskými vedcami dosahuje mimoriadne dobré výsledky. S novou formou liečby sa podarilo kanadským vedcom zastaviť priebeh choroby skleróza multiplex.

slovakia

left justify in out

Túto správu priniesol Journal Lancet, s odvolaním sa na štúdiu pod vedením profesora Harolda L. Atkinsa z Výskumného ústavu regeneratívnej medicíny v nemocnici Ottawa.

 

Vedci použili u pacientov so stagnujúci ochorením SM terapeutický prístup, ktorý sa už roky úspešne používa na liečbu leukémie: Vedci úplne inaktivovali krvotvorbu tela a pacientovho imunitného systému prostredníctvom vysokých dávok chemoterapie a potom transplantovali vlastné hematopoetické kmeňové bunky, odobraté z kostnej drene a umelo namnožené v laboratóriu.

 

Pre veľkú časť účastníkov tejto štúdie bola takáto radikálna liečba úspešná. U 16 pacientov bola SM zastavená. V rámci nasledujúcich šiestich rokoch neboli u väčšiny pacientov zistené žiadne klinické recidívy a žiadne nové zápalové ložiská v mozgu. U niektorých pacientov sa dokonca poruchy spôsobené SM aj čiastočne zregenerovali. U siedmich ďalších účastníkov štúdie ochorenie SM postupovalo i napriek liečbe a jeden pacient neprežil chemoterapiu.

 

Presné príčiny SM nie sú ešte celkom objasnené. Pri vývoji a závažnosti SM zohráva však imunitný systém dôležitú úlohu. Z tohto dôvodu sa podľa vyhlásenia spoločnosti Nemeckého zväzu sklerózy multiplex často hovorí o nej ako o autoimunitnom ochorení. Výskumy s použitím krvotvorných buniek však dávajú nádej, že v budúcnosti budú k dispozícii lepšie možnosti liečby.

 

Kapacita samoobnovy dáva hematopoetickým (krvotvorným) kmeňovým bunkám veľký terapeutický význam. Kmeňové bunky z kostnej drene starnú s nami a v priebehu života môže dôjsť k ich poškodeniu pod vplyvom choroby. Optimálny zdroj kmeňových buniek je teda pupočníková šnúra novorodencov.

 

Pupočníková krv novorodencov obsahuje milióny krvotvorných buniek, ktoré môžu tvoriť základ pre vybudovanie novej krvotvorby a imunitného systému organizmu. Rovnako ako v minulosti, končí však často tento obrovský potenciál pre lekárske účely v nemocničnom odpade. Nenahraditeľne je tak stratená šanca pre individuálne zdravotné zabezpečenie dieťaťa jeho vlastnými mladými kmeňovými bunkami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies