Kolumbijským povstalcom z FARC predĺžili lehotu na odovzdanie zbraní

NETKY.SK • 30 Máj 2017, 09:48 • 2 min
Kolumbijským povstalcom z FARC predĺžili lehotu na odovzdanie zbraní

BOGOTA - Kolumbijská vláda poskytne povstalcom z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) viac času na odzbrojenie.

slovakia

left justify in out

"V spoločnej dohode s OSN a FARC sme sa dohodli, že odovzdanie zbraní sa neskončí 30. mája, ako bolo plánované, ale až o 20 dní neskôr," povedal v televíznom prejave kolumbijský prezident Juan Manuel Santos.

Dodal, že zmena dátumu nijako neovplyvní rozhodnutie a jasný záväzok vlády a FARC dodržať ustanovenia mierovej dohody. Na jej základe malo do 30. mája odovzdať svoje zbrane OSN približne 7000 bojovníkov FARC, ktorí sa zhromaždili v 26 vyčlenených mierových zónach.

Velitelia povstaleckej skupiny FARC uviedli, že nedokázali splniť pôvodnú lehotu, pretože ešte nestihli dokončiť vybudovanie špeciálnych táborov, do ktorých umiestnia demobilizovaných bojovníkov.

Podľa kolumbijského prezidenta sa predĺži aj lehota, dokedy môžu povstalci zostať v demobilizačných táboroch, a to do 1. augusta. Potom sa budú musieť vrátiť do civilného života.

Prví z povstalcov Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) oficiálne odovzdali zbrane 26. mája. Celý proces monitoruje zhruba 500 pozorovateľov misie OSN. Odovzdané zbrane budú roztavené a kov z nich využijú na stavbu pamätníkov.

Počas 50 rokov ozbrojeného konfliktu medzi vládnymi bezpečnostnými silami, ľavicovými povstalcami a pravicovými členmi polovojenských organizácií bolo zabitých asi 220.000 ľudí a milióny ďalších ušli pred bojmi zo svojich domovov.

Konflikt by mala definitívne ukončiť mierová dohoda podpísaná koncom minulého roka. Kolumbijský prezident Santos dostal vlani za svoje angažovanie sa v mierovom procese Nobelovu cenu za mier.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies