Centrálny depozitár cenných papierov SR mení cenník

NETKY.SK • 29 Máj 2017, 14:25 • 2 min
Centrálny depozitár cenných papierov SR mení cenník

BRATISLAVA - Centrálny depozitár cenných papierov SR (CDCP) upravuje ceny poskytovaných služieb. Ako informuje spoločnosť, zmeny v cenníku vyplývajú z prechodu na spoločnú technologickú platformu európskych depozitárov T2S.

slovakia

left justify in out

„Hoci pribudlo niekoľko poplatkov za nové služby, pri viacerých úkonoch nastalo zaujímavé zníženie cien,“ informuje centrálny depozitár s tým, že vyrovnávanie obchodov s cennými papiermi môže vďaka tomu v niektorých prípadoch vyjsť lacnejšie ako doteraz.

Burzové obchody s finančným vyrovnaním majú byť napríklad po novom spoplatnené takmer polovičnou sumou ako predtým. Konkrétne centrálny depozitár uvádza, že poplatky spojené s prevodom peňažných prostriedkov klesli o 2 eurá na 1 euro, pričom poplatky spojené s prevodom cenných papierov sa nemenia. Pri burzových obchodoch bez finančného vyrovnania sa však zase cena zvýšila o 1 euro na 2 eurá. Poplatky pri mimoburzových obchodoch s finančným a bez finančného vyrovnania sa zjednocujú. Poplatky spojené s prevodom cenných papierov sa tak stanovili na 5 eur a poplatky spojené s prevodom peňažných prostriedkov sa zjednotili na sume 1 euro.

V praxi tak podľa riaditeľa úseku prevádzky v CDCP Petra Nagya najciteľnejšia zmena vo výške poplatkov pre účastníkov je zníženie poplatkov pri vyrovnávaní mimoburzových obchodov s finančným vyrovnaním s vyšším finančným objemom. Pri mimoburzových obchodoch bez finančného vyrovnania podľa neho zmeny v poplatkoch nie sú až také markantné.

 

„Taktiež zmeny vo výške poplatkov pri vyrovnávaní burzových obchodov, ktoré fakturujeme Burze cenných papierov v Bratislave a ktorá ich ďalej prenáša na svojich klientov nie sú výrazné,“ dodal Nagy.

V súvislosti s migráciou do T2S však centrálny depozitár zavádza aj poplatky, ktoré v pôvodnom cenníku neboli z dôvodu spustenia prevádzky nočného vyrovnania, ktoré je lacnejšie a z dôvodu splnenia požiadaviek regulácie na spoplatnenie nevyrovnaných obchodov. Sú nimi príplatok za vyrovnanie počas dňa v čase od 7:00 hodiny do 18:00 hodiny vo výške 10 centov pre každú stranu transakcie a príplatok za zlyhanie vyrovnania v požadovanom dátume vyrovnania vo výške 25 centov pre každú stranu transakcie. Tieto príplatky sa však podľa CDCP fakturujú iba v prípade, ak takéto situácie nastanú.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies