VIDEO+FOTO Pri oslobodzovaní Mosulu sú najviac ohrození civilisti, radikáli neváhajú strieľať do matiek s deťmi

NETKY.SK • 29 Máj 2017, 13:21 • 2 min
VIDEO+FOTO Pri oslobodzovaní Mosulu sú najviac ohrození civilisti, radikáli neváhajú strieľať do matiek s deťmi

MOSUL – Iracké mesto, je v poslednej fáze oslobodzovania od nadvlády teroristickej organizácie IS. Najviac obetí je však medzi civilistami, ostreľovači IS nemajú žiadne zábrany páliť do detí a matiek na úteku pri pokuse si zachrániť holý život. Z mesta už utieklo približne 700-tisíc civilistov.

slovakia

left justify in out

Iracká armáda ohlásila poslednú fázu mesta, respektíve ruin, ktoré z neho zostali v dôsledku neutíchajúcich bojov s cieľom dobyť poslednú časť Mosulu armádnymi jednotkami a oslobodiť od IS. OSN preto varuje, že civilisti sú teraz najohrozenejší za celé obdobie bojov, islamisti totiž cielene útočia na celé rodiny, ktoré sa snažia z mesta na poslednú chvíľu utiecť.

 

Poslednú a zároveň najnáročnejšiu fázu bojov zahájili iracký vojaci v sobotu, podľa informácií však čelia silnému odporu zo strany teroristov. "Boj je zúrivý, ale naše jednotky zvládli zabiť veľa bojovníkov IS, vrátane štyroch samovražedných atentátnikov. Pokračujeme v bitke i postupe. Odhadujem, že do 72 hodín prevezmeme plnú kontrolu nad týmito štvrťami a potom môžeme povedať, že obliehame celé mosulské Staré mesto," uviedol generálmajor Maan al-Saad, ktorý operáciu vedie.

 

Práve do Starého mesta sa islamisti stiahli. Iba počas prvého dňa podľa bezpečnostných zdrojov zahynulo najmenej 15 irackých vojakov a 30 bojovníkov IS. Islamisti vraj do bojov vyslali ostreľovačov aj samovražedných atentátnikov. V nedeľu sa situácia trocha upokojila. Celú situáciu im komplikuje náročný postup do mestskej štvrte, ktorá sa nachádza na brehu rieky Tigris a kde sú ulici príliš úzke, budovy stoja jedna vedľa druhej, čo poskytuje radikálom obrovskú výhodu a úkryt.

 

Posledná fáza bitky však predstavuje extrémne nebezpečenstvo pre až 100 000 civilistov, ktorí v husto zastavanom Starom meste a okolitých štvrtiach zostávajú. Iracké letectvo v piatok do oblasti zhadzovalo letáky, ktoré miestnych obyvateľov vyzývali, aby oblasť z bezpečnostných dôvodov okamžite opustili s tým, že vláda zabezpečí ich prepravu do bezpečia. Nie je však jasné, či bude vláda schopná tento sľub dodržať. Podľa OSN totiž teraz islamisti cielene útočia na rodiny, ktoré sa z mesta snažia na poslednú chvíľu utiecť.

 

"Vieme, že IS cielene mieri na rodiny na úteku, vieme, že tam sú veľmi obmedzené zásoby potravín a liekov a vážny nedostatok vody a elektriny. Všetky dôkazy ukazujú, že civilisti, ktorí sú v týchto štvrtiach uväznení, sú vo vážnom nebezpečenstve," uviedla pre BBC koordinátorka humanitárnej pomoci OSN Lise Grandeová.

 

 

Ďalší problém, ktorý sa naskytá civilistom, ktorý sa pokúsia o útek z tejto štvrte, sú nastražené výbušniny s sniperi, ktorí si cielene vyberajú sa svoje obete deti. Obyvatelia Starého mesta, s ktorými sa novinárom podarilo telefonicky spojiť, sú zúfalí. "Každú chvíľu čakáme smrť, buď kvôli bombardovaniu, alebo od hladu. Dospelí jedia jedno jedlo denne, múčnu alebo šošovicovú polievku," povedal jeden z uväznených.

 

OSN predpokladá, že v prípade úspešného dobytia Starého mesta, by sa mohlo podariť utiecť až 200 tisíc obyvateľom, z ktorých asi polovicu tvoria deti. Organizácia predpokladá až 8-tisíc zabitých či zranených civilistov, skutočné číslo však môže presiahnuť aj 11-tisíc obetí na životoch v dôsledku bojov iba v tomto meste.

 

Túto operáciu iracká armáda spustila na jeseň minulého roka. Až po piatich náročných mesiacoch zaznamenala úspech, kedy sa jej podarilo dobiť východnú časť irackého mesta. Západnú časť Mosulu sa armáda snaží dobiť už od februára s pomocou medzinárodnej koalície vedenej USA. 

 

Podobne krutý scénar sa odohral aj minulý rok, pri oslobodzovaní sýrskeho mesta Aleppo. Vládne jednotky Bašara Asada za pomoci ruskej armády spoločne bojovali proti radikálom IS, ktorý okupovali mesto. Po dlhotrvajúcich bojoch prišlo víťazstvo a záchrana mnoha nevinných ľudských životov. Viac sa dočítate TU:

 

https://www.netky.sk/clanok/aleppo-by-podla-asada-mohlo-posluzit-ako-odrazovy-mostik-pre-oslobodenie-syrie

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies