Mjanmarská líderka Su Ťij otvorila nové kolo mierových rozhovorov

NETKY.SK • 24 Máj 2017, 09:51 • 2 min
Mjanmarská líderka Su Ťij otvorila nové kolo mierových rozhovorov

Nepjito - Mjanmarská politická líderka Aun Schan Su Ťij otvorila dnes nové kolo mierových rozhovorov, ktoré majú ukončiť jeden z najdlhšie trvajúcich ozbrojených konfliktov na svete. Na štvordňovú konferenciu v mjanmarskom hlavnom meste Nepjito prišli podľa miestnych médií zástupcovia tamojšej vlády i viacerých regionálnych ozbrojených skupín, ktorých účasť bola predtým neistá.

slovakia

left justify in out

Cieľom vyjednávania je dohoda o prímerí ako východiska z konfliktu medzi armádou a ozbrojenými etnickými skupinami, ktorý v Mjanmarsku - bývalej Barme - trvá už od získania nezávislosti od Británie v roku 1948. Kedysi nezávislé regióny obývané rôznymi etnikami totiž prešli pod kontrolu nového štátu, pričom skupiny blízke armáde potláčali obyvateľstvo a ťažili z miestneho prírodného bohatstva.

 

Vlaňajšie prvé kolo rozhovorov v Nepjite neprinieslo nijaké prelomové výsledky.

Držiteľka Nobelovej ceny mieru a dlhoročná opozičná líderka Su Ťij (71) je od minulého roka vo funkcii "štátnej radkyne", čím je fakticky šéfkou mjanmarskej vlády. Na riadení krajiny sa i napriek návratu k civilnému režimu stále podieľa tamojšia armáda.

 

Su Ťij otvorila mierový proces vlani v auguste, odkedy však došlo k opätovnému vzplanutiu bojov v Kačjinskom a Šanskom zväzovom štáte. Ozbrojené strety blízko hraníc s Čínou si v marci vyžiadali životy niekoľkých desiatok mjanmarských vojakov. Tisíce ľudí ušli pred násilím do susednej Číny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies