Moderné závislosti žien: Máte niektorú z týchto diagnóz?

NETKY.SK • 19 Máj 2017, 20:08 • 2 min
Moderné závislosti žien: Máte niektorú z týchto diagnóz?

BRATISLAVA – Klinická psychologička Barbora Kuchárová vo štvrtok na akcii s názvom Úspešné ženy, rozprávala o moderných závislostiach, ich príčinách aj prejavoch.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Závislosť inak povedané hyperkompenzácia vzniká najmä vtedy, keď sa človek snaží nejakú stratu nahradiť niečím iným. „Závažné životné udalosti sú míľnikmi pre rozvoj osobnosti,“ povedala psychologička. Mnohých však dokážu položiť na kolená.

 

img

 

Alkohol

Jednou z najčastejších závislostí je napríklad alkohol.  Po „ohnivej vode“ ženy siahajú pri prežívaní veľmi negatívnych emócií. Snažia sa tak vysporiadať s osamelosťou či strachom. Veľa pijú najmä ženy, ktoré sú obeťami domáceho násilia.

 

„Ženy pijú pri mužoch, ktorí majú poruchy osobnosti,“ vysvetlila Kuchárová. Okrem fyzického násilia sa často vyskytuje aj intelektuálny sadizmus, kedy tyran mučí obeť verbálne. Ženy zapíjanie bolesti často taja. Boja sa totiž, že by ich príbehu o krutom mužovi nikto neuveril.

Dôvodom pre nadmerné pitie alkoholu býva aj syndróm prázdneho hniezda. Ten nastáva vtedy keď deti odídu z domu. Podľa Kuchárovej musia tieto ženy zistiť, že môžu žiť aj pre seba.

 

Ťažkým okamihom v živote je aj rozvod či rozchod. Neúspešne na Slovensku končí až 50% manželstiev. V takýchto prípadoch ženy často prepadajú promiskuite, žúrujú do rána alebo sa napchávajú čokoládou. Neskôr sa postupne vracajú do normálneho života. V tejto súvislosti Kuchárová poznamenala, že ľudia konečne pochopili, že rozvod nie je vojna. Čoraz viac párov sa vie počas rozvodového konania dohodnúť na kompromise.

 

img

 

Shopping/oniománia

Nakupovanie je tiež forma vyrovnávania sa s trápením. „Ženy si  pri nákupoch liečia ego.“ Paradoxom je aj inteligentné ženy dokážu nakupovať úplné hlúposti. Eufóriu tu striedajú pocity viny - najskôr má žena radosť z nových vecí ale potom ľutuje vyhodené peniaze.

Shoppingholizmus má ženskú aj mužskú formu. Zatiaľ čo ženy nakupujú všetko čo sa týka ich skrášľovania, muži nakupujú zbytočné súčiastky, športovú alebo technickú výbavu, ktorú nikdy nepoužijú.

 

img

 

Ortorexia

Ortorexia je závislosť na zdravom životnom štýle. O tejto diagnóze možno hovoriť, keď sa človek zaoberá jedlom viac ako tri hodiny denne. Ľudia s ortorexiou sa prehnane zaujímajú o zloženie potravín. Riešia dokonca aj to, čo má na tanieri niekto iný a dokážu sa preto rozhádať s priateľmi. „Vyprážaný syr je smrť kamarátstva,“ zavtipkovala Kuchárová.

 

Poruchy pri stravovaní sú rôzne. Na opačnej strane ortorexie stojí anorexia, kedy ženy nejedia nič s cieľom schudnúť. Vážnym problémom je aj stav kedy pacient pojedá klince alebo špendlíky.

 

Negatívny jav je aj nadmerné prejedanie. „Biely sex,“ tak sa označuje nočný „útok“ na chladničku.

 

img

 

Internet

Na zoznamkách či on-line obchodoch dokážu ženy stráviť významnú časť života. Je na mieste teda hovoriť o závislosti. Nejde tu však len o trávenie času. Negatívom je, že sa tu ženy dostávajú do virtuálnych vzťahov, ktoré v podstate nie sú skutočné, no dokážu sa pre ne skutočne trápiť.

 

Niektoré ženy sú zase posadnuté poznaním. V nekonečnej studnici informácií na internete bažia po poznaní. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies