Lídrom slovenskej ekonomiky je z hľadiska rentability tržieb a výnosov IT priemysel

NETKY.SK • 17 Máj 2017, 11:27 • 2 min
Lídrom slovenskej ekonomiky je z hľadiska rentability tržieb a výnosov IT priemysel

BRATISLAVA - Lídrom slovenskej ekonomiky z hľadiska rentability tržieb a výnosov sú informačné technológie. Jedno euro tržieb a výnosov v IT priemysle vyprodukuje 6,5 centu čistého zisku.

slovakia

left justify in out

Na druhom mieste je farmaceutický priemysel, pričom jedno euro tržieb vyprodukuje 5,28 centu čistého zisku. Prvú trojicu uzatvára kategória projektovanie a inžinierske činnosti, kde 1 euro tržieb a výnosov vyprodukuje takmer 4,95 centu zisku. Vyplýva to z analýzy portálu Indexpodnikateľa.sk, ktorý na vzorke 10 tisíc právnických subjektov hodnotil údaje o ziskoch slovenských firiem dosiahnutých v minulom roku.

Na chvoste rebríčka z hľadiska rentability tržieb a výnosov sa nachádzajú odvetvia potravinárstvo, zábava a rekreácia, ubytovanie a stravovanie, pričom v týchto odvetviach tržby až 50 % podnikov nevyprodukujú takmer žiadny zisk.

Portál Indexpodnikateľa.sk sa pozrel aj na zisky po zdanení v jednotlivých odvetviach za minulý rok. Z analýzy vyplýva, že hranicu 10 tisíc eur ziskov po zdanení prekročili iba dve odvetvia, a to energie so ziskom 12 372 eur a farmaceutický priemysel so ziskom 12 239 eur.

 

„Výrazne vyššie zisky oproti ostatným dosahujú aj strojárstvo a automobilový priemysel. Naopak, najhoršie je na tom ubytovanie a stravovanie, pričom hodnota mediánu zisku po zdanení v tomto odvetví je dokonca záporná. To znamená, že 50 % podnikov v tomto odvetví dosahuje ešte vyššiu stratu ako 339 eur,“ uviedol portál.

Projekt Index Podnikateľa vznikol ako nástroj na podporu a rozvoj transparentného podnikateľského prostredia na Slovensku. Index podnikateľa tiež ponúka informácie o nedoplatkoch na zdravotnom a sociálnom poistení a daniach, konkurzoch, reštrukturalizáciách, exekúciách a iných vyhláseniach týkajúcich sa sledovaných firiem.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies