Klimkin sa vyslovil za postupné začlenenie Ukrajiny do východného krídla NATO

NETKY.SK • 15 Máj 2017, 11:19 • 2 min
Klimkin sa vyslovil za postupné začlenenie Ukrajiny do východného krídla NATO

KYJEV - Ukrajina by mala byť postupne začlenená do východného krídla NATO, uviedol vo vysielaní ukrajinskej televízie 1+1 ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Ukrajina by sa mala stať súčasťou transatlantického spoločenstva, čo znamená, že by sa postupne mala stať súčasťou východného krídla NATO," vyhlásil Klimkin v analytickej relácii Týždeň. Poukázal pritom na spôsob, akým si "spojenci medzi sebou rozdelili ochranu každého zo svojich priateľov v Pobaltí". Vyslovil sa za realizáciu rovnakého modelu voči Ukrajine.

 

Dodal, že o Ukrajine sa bude hovoriť aj na nadchádzajúcom summite NATO, ktorý sa uskutoční v Bruseli 25. mája. Spresnil, že o tom, že Ukrajina sa stane osobitnou témou rokovaní summitu, ho ubezpečili viacerí predstavitelia NATO.

 

Klimkin sa vrátil aj k výsledkom svojej nedávnej návštevy v USA, počas ktorej ho v Bielom dome prijal prezident Donald Trump.

 

Informoval, že USA sú pripravené zapojiť sa do procesu riešenia situácie v Donbase na východe Ukrajiny a vyvíjať tlak na Ruskú federáciu.

 

Dodal, že počas rokovaní v USA sa objavilo viacero návrhov ohľadom Donbasu, ktoré však bude možné zverejniť až po ich prerokovaní a odsúhlasení partnermi.

 

Za jeden z najdôležitejších politických signálov, ktoré vyslali USA počas jeho návštevy v USA, Klimkin označil ich "reálne želanie pripojiť sa k tlaku na Rusko".

 

Ukrajinský minister pripomenul, že Spojené štáty majú páky, ktoré by mohli využiť spolu s krajinami EÚ a členmi združenia G7.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies