Ravasz: Fond na podporu kultúry rozšíri práva menšín na Slovensku

NETKY.SK • 12 Máj 2017, 14:05 • 2 min
Ravasz: Fond na podporu kultúry rozšíri práva menšín na Slovensku

BRATISLAVA - Fond na podporu kultúry národnostných menšín je pre stranu Most-Híd zásadná otázka. Na dnešnom stretnutí s novinármi to uviedol vládny splnomocnenec pre rómsku menšinu Ábel Ravasz (Most-Híd) a podotkol, že zriadenie fondu vníma ako spôsob rozšírenia práv menšín na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Ábel Ravasz zhrnul pozitíva novozriadeného fondu do troch bodov. Jednak zákon menšinám poskytuje viac finančných prostriedkov a navýšenie príspevku zo súčasných 4,5 milióna eur na osem miliónov, Ravasz za dôležité považuje i to, že fond je ustanovený zákonom, od čoho si možno sľubovať stabilitu a sprehľadnenie jeho fungovania. Najväčšie pozitívum splnomocnenec vidí v samospráve fondu. „Väčšinu ľudí v komisiách, ktoré budú rozhodovať o rozdelení udelení dotácií, budú tvoriť ľudia zvolení zdola,“ uviedol Ravasz a doplnil, že 14 päťčlenných komisií dostane kompetenciu robiť kultúrnu politiku a rozhodovať sa, ako budú zdroje prerozdeľované v rámci rôznych oblastí kultúry.

Splnomocnenec vlády pre národnostné menšiny László Bukovszky považuje za najväčšiu výhodu prijatého zákona to, že definuje stálu sumu, ktorú budú mať príslušníci menšín k dispozícii. „Od roku 2011 výška sumy vždy závisela od aktuálnej vlády, avšak od 1. januára 2018 sa nám podarilo garantovať podporu vo výške osem miliónov eur,“ uviedol Bukovszky a doplnil, že už tento rok bola suma na podporu kultúry menšín navýšená o takmer 600-tisíc eur.

Štátny tajomník ministerstva kultúry Konrád Rigó (Most-Híd) si myslí, že fond má aj významnú symbolickú hodnotu. „V časoch, keď v Európe narastá nacionalizmus a extrémizmus a v slovenskom parlamente sedia neonacisti, ktorí sa k témam vyjadrujú nepochopiteľným spôsobom, má pre národnostné menšiny tento zákon veľmi veľkú hodnotu,“ povedal Rigó a uviedol, že nová verejnoprávna inštitúcia bude mať v priestore národnostných menšín dôležité postavenie.

 

„Ukážeme tým, že pre nás sú menšiny dôležité a ich kultúra patrí do kultúry Slovenskej republiky. Dvojnásobné zvýšenie finančnej podpory je tiež dôležitým signálom,“ uviedol tajomník a dodal, že jeho rezort podporuje kultúru aj prostredníctvom Audiovizuálneho fondu a Fondu na podporu umenia, ktorý má byť pre novovznikajúci orgán vzorom.

Predstavitelia strany Most-Híd pripomenuli, že v strane zriadili kabinet pre menšinovú politiku. Jeho koordinátor Ábel Ravasz si myslí, že kabinet zatiaľ funguje dobre a spomenul niektoré z opatrení, na ktorých sa spolu s kolegami podieľal. „V oblasti školstva sa nám už podarilo zachrániť malotriedky, nielen menšinové, snažíme sa o zabezpečenie stabilného financovania menšinových škôl a pracujeme na presadení povinnej predškolskej dochádzky,“ povedal Ravasz.

Poslanci Národnej rady SR v stredu schválili zákon z dielne Ministerstva kultúry o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín, ktorý bude mať od 1. júla 2017 kompetenciu prideľovať dotácie v tejto oblasti. Nová verejnoprávna inštitúcia nezávislá od ústredných orgánov štátnej správy bude reprezentovaná odborníkmi zo všetkých 13 národnostných menšín uznaných na Slovensku.

Fond bude disponovať rozpočtom vo výške osem miliónov eur, ktoré budú poskytované predovšetkým na zachovanie, vyjadrenie, ochranu a rozvoj identity a kultúrnych hodnôt národnostných menšín. Podporu môžu získať i projekty zamerané na výchovu a vzdelávanie národnostných menšín, ako aj na rozvoj a podporu interkultúrneho dialógu. Prvé výzvy fondu by mali byť vyhlásené začiatkom roka 2018.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies