Mitterlehner odstupuje z funkcií rakúskeho vicekancelára a šéfa ÖVP

NETKY.SK • 10 Máj 2017, 14:37 • 2 min
Mitterlehner odstupuje z funkcií rakúskeho vicekancelára a šéfa ÖVP

VIEDEŇ - Rakúsky vicekancelár, minister hospodárstva a predseda stredopravicovej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Reinhold Mitterlehner oznámil dnes svoje rozhodnutie odstúpiť zo všetkých politických funkcií v období rastúceho napätia vo vnútrostraníckych radoch, ako aj vo vzťahoch s koaličnou Sociálnodemokratickou stranou Rakúska (SPÖ).

slovakia

left justify in out

"Myslím si, že stačilo," vyhlásil počas narýchlo zvolanej tlačovej konferencie vo viedenskej centrále ÖVP a dodal, že jeho práca sa stala "neradostnou a nezmyselnou". Posty vicekancelára a ministra chce opustiť budúci pondelok 15. mája.

 

Na Mitterlehnera (61) vyvíjali spolustraníci v poslednom období veľký nátlak v súvislosti s vyhliadkami dlhoročného partnerstva so sociálnymi demokratmi, ktoré je čoraz viac poznačené konfliktami a zástancovia tvrdej línie v ÖVP otvorene spochybňujú jeho budúcnosť.

 

O dôsledkoch dnešného oznámenia má stranícke vedenie ľudovcov rozhodnúť počas nadchádzajúceho víkendu. Predpokladá sa, že funkciu šéfa ÖVP prevezme terajší minister zahraničných vecí Sebastian Kurz (30). Pravdepodobné je tiež posunutie termínu parlamentných volieb, ktorých najbližší riadny termín pripadá na jeseň 2018.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies