Americký vedci prišli s novou vakcínou proti agresívnym zhubným rakovinovým nádorom

NETKY.SK • 10 Máj 2017, 14:08 • 2 min
Americký vedci prišli s novou vakcínou proti agresívnym zhubným rakovinovým nádorom

BOSTON - Americký rakovinový výskum sa pohol vpred. Lekári chcú zabojovať proti zákernej chorobe zmobilizovaním imunity chorých ľudí.

slovakia

left justify in out

Catherine Wuová z bostonského ústavu pre výskum nádorov predstavila výsledky svojho výskumu. Aj napriek tomu, že táto štúdia má viac ako 100-ročnú tradíciu, Wuovej tímu sa konečne doparilo dosiahnuť požadovaný efekt. Predmetom prvej štúdie je, že lekári mobilizovali imunitný systém pacientov s rakovinou proti molekulám, ktoré sú úplne špecifické pre ich vlastné nádorové bunky.

 

Po rôznych nezdarených pokusoch tím prichádza s metódou, ktorá zburcuje celý imunitný systém väčším množstvom bielkovín, ktoré sú špecifické pre nádor konkrétneho pacienta. Nádorové bunky majú poškodenú DNA, čo využil tím vedcov vo svoj prospech. Zmutované gény nádoru odoberú a na ich základe vytvárajú zmenené molekuly bielkovín. Rozdiely sú také veľké, že pri ich prinavrátení do pacientovho organizmu ich ľudské telo začne vnímať ako nové a cudzie bunky, ktoré nabudia celý imunitný systém a telo zmobilizuje celý arzenál svojich zbraní na likvidáciu rakovinou napadnutých buniek.

 

Doktorka Wuová pacientom predkladá zmenené nádorové bunky, ktoré nedovolia nádor ignorovať. Využila na to najmodernejšie metódy molekulárnej genetiky a biológie. U dvanástich pacientov so zhubným melanómom v pokročilom štádiu analyzovali vedci dedičnú informáciu buniek z tohto chirurgicky odstráneného kožného nádoru. Následne z nádorových buniek vyrobili v laboratóriu očkovaciu látku. Lekári očakávali, že po odstránení nádoru sa rakovina neprestane šíriť alebo nádor znova narastie.

 

Po 5-tich mesiacoch sa nežiadúce účinky nedostavili. U dvoch pacientov sa melanóm po určitej dobe vrátil, Ich nádorové bunky opäť našli spôsob, ako sa pred imunitným systémom v tele maskovať za zdravé tkanivo. Lekári preto podali týmto pacientom špeciálnu protilátku a tá obsadila na povrchu T-lymfocytov molekuly, prostredníctvom ktorých nádor tieto biele krvinky "upokojujú". Po tomto zákroku sa imunitný systém nabudený vakcínou opäť prebral z letargie a nádor zlikvidoval.

 

Pacienti doktorky Wuovej žijú bez zhubného melanómu už dlhšie ako dva a pol roka. Americká asociácia  pre rakovinový výskum ostáva voči výsledkom rezervovaná. Výskum prebehol úspešne iba na malom počte pacientov a zatiaľ nie je isté o koľko im predĺži život. Zatiaľ sa prostredníctvom tejto liečby podarilo zachrániť 11 z 13 očkovaných pacientov pred návratom zhubného nádoru po dobu dlhšie ako dva roky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies