Už prebieha medzinárodné vyšetrovanie, ktoré má určiť vinníka chemického útoku v Idlibe

NETKY.SK • 5 Máj 2017, 15:52 • 2 min
Už prebieha medzinárodné vyšetrovanie, ktoré má určiť vinníka chemického útoku v Idlibe

HAAG - Medzinárodný tím zriadený s cieľom určiť vinníka či vinníkov útokov chemickými zbraňami v Sýrii začal vyšetrovať incident zo 4. apríla v meste Chán Šajchún v provincii Idlib, kde pri útoku smrtiacim plynom sarin zahynulo takmer 90 ľudí a ďalšie stovky utrpeli zranenia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Šéf OPCW v rozhovore pre tlačovú agentúru AP povedal, že tím zostavený z odborníkov z jeho organizácie a z OSN už pracuje. Üzümcü dodal, že s lídrom tímu sa má ešte dnes rozprávať.

 

"Majú tu v našom areáli skupinu asi 15 expertov, ktorí už začali pracovať," uviedol Üzümcü. "A samozrejme, odovzdáme im všetky dostupné informácie o nedávnych útokoch," dodal.

 

Vyšetrovanie bude pod prísnou kontrolou. Rozšírené sú totiž tvrdenia, že za smrť desiatok mužov, žien a detí v Chán Šajchúne je zodpovedný režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Ten zodpovednosť odmieta.

 

Prvá správa inej misie OPCW, ktorá zhromažďuje fakty a dôkazy o útoku, sa očakáva na budúci týždeň. Táto misia nemá za úlohu určiť vinníka, ale stanoviť, či boli chemické zbrane skutočne použité.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies